Sitka do maszynek do mielenia Zelmer
Sitka do maszynek do mielenia Zelmer to okrągłe, metalowe tarcze z otworami o różnych rozmiarach - to właśnie te otwory determinują grubość mielenia Twoich produktów. Sklep North oferuje zarówno oryginalne jak i zamienne sitka z oczkami o różnorodnych rozmiarach, co przekłada się na mnogość zastosowań. Przy wyborze części, kluczowe znaczenie ma wielkość otworów, przez które przechodzi żywność - wiąże się to z formą zmielonych produktów - ale także wielkość samych sitek. Ich średnica jest głównym czynnikiem, który decyduje o tym, czy część będzie pasować do Twojej maszynki. Choć zrobione są z trwałych materiałów, sitka zużywają się z czasem, a także ulegają stępieniu. W takich przypadkach element należy wymienić na nowy, dzięki czemu efekty nadal będą zadowalające. Przy wyborze sitka, warto rozważyć zakup kilku, aby uzyskać więcej możliwości. Nie zapomnij sprawdzić oznaczeń z tabliczki znamionowej bądź zmierzyć średnicy starego sitka, aby prawidłowo dobrać nowe. Zajrzyj też na nasz kanał na YouTube, by dowiedzieć się jak samodzielnie wymieniać poszczególne części Twoich urządzeń.
- powrót do Części do maszynek do mielenia Zelmer
- Sitka
- Sitka (wszystkie) (48)
- Sitka wyciskarki (8)
- Sitka cytrusiarki (3)
- powrót do Części do maszynek do mielenia Zelmer
- Sitka
- Sitka (wszystkie) (48)
- Sitka wyciskarki (8)
- Sitka cytrusiarki (3)
Jakie sitko Zelmer do burgerów?
Młynki do przetwarzania żywności zazwyczaj wyposażone są w różne sitka do maszynek do mielenia mięsa. Zelmer oferuje zarówno te z grubszymi, jak i mniejszymi otworami - to od nich zależy finalny efekt mielenia, a więc dobieraj je pod własne oczekiwania. Równie dużą wagę przykładaj do doboru noży.
Preferencje żywieniowe stale przechodzą ogromne zmiany. Obok tradycyjnych potraw, mamy dużą tendencję do wybierania nowych smaków i próbowania różnorodnych receptur. Właśnie dlatego burgery zyskały tak ogromną popularność - możliwość kombinacji jest nieskończona. Jeden element burgera zawsze jednak pozostanie niezmieniony - mięso. Aby uzyskać odpowiednią grubość, kluczem jest odpowiednie sitko do maszynek do mielenia mięsa Zelmer. Źle zmielone mięso raczej nie poskutkuje pysznie przyrządzonym daniem, a więc upewnij się, że robiąc burgery, wybierasz sitko z najmniejszym lub średnim rozmiarem otworów. Sól i inne przyprawy możesz dodać jeszcze przed przetworzeniem mięsa w maszynce, a w trakcie mielenia wszystko się ze sobą połączy. Smacznego!
Sitka do maszynki - za co odpowiadają?
Elektryczne maszynki do mielenia Zelmer to bardzo praktyczne i popularne urządzenia, które umożliwiają użytkownikowi znacząco poszerzyć kuchenne możliwości. Choć kojarzą się jedynie z funkcją mielenia mięsa, dzięki licznym akcesoriom pozwolą przygotować również makaron czy sok. Jak działa? To bardzo proste. Wybrany składnik wkłada się do otworu i popycha przy pomocy popychacza do ślimaka, gdzie zostaje rozdrobniony i następnie wychodzi na zewnątrz przez specjalne sitko.
Sitka do maszynki Zelmer różnią się od siebie przede wszystkim średnicą otworów. To od niej zależy chociażby grubość uzyskanego makaronu czy mięsa. Przykładowo, te z mniejszymi dziurkami są świetne do robienia farszu, a z większymi - do spaghetti. Wybór zależy więc od osobistych preferencji i potrzeb użytkownika.
Kiedy warto wymienić sitko do maszynki Zelmer? Przede wszystkim w momencie, gdy stare jest już zardzewiałe. Używanie skorodowanych akcesoriów jest niebezpieczne dla zdrowia, a same efekty mielenia również przestają być zadowalające. Zamawiając produkt zwróć uwagę na to, czy pasuje do Twojego modelu maszynki, a także jakie parametry posiada.
Prawidłowe mierzenie sitka do maszynek do mielenia Zelmer
Sitka do maszynek do mielenia Zelmer to elementy, przez które przechodzi Twoje jedzenie. Razem z nimi tak samo ważne są ostrza, które upewniają się, że żywność będzie rozdrobniona, zanim przemieli je sito. Zdarza się, że produkty, najczęściej jest to mięso, wychodzą przetworzone w nieprawidłowy sposób, np. zamieniając się w coś rodzaju puree, które wcale nie było Twoim celem. Źle przemielone mięso można oznaczać tępe sitko do maszynki do mielenia Zelmer lub podobny problem z nożem - najczęściej jednak winowajcami są obie części. Nieprawidłowa konsystencja może także wynikać ze źle zamontowanych elementów lub zbyt miękkich produktów. W przypadku mięsa, powinno być ono lekko zmrożone, kiedy wkładasz je do maszynki. Aby mieć całkowitą pewność, który z elementów zawodzi, warto rozmontować urządzenie i przyjrzeć się wszystkiemu z osoba. Sprawdź czy części, aby na pewno pasują do modelu Twojej maszynki lub czy nie są zwyczajnie zużyte lub uszkodzone. Problem z urządzeniem rozwiążesz wymianą sitka.
Na samym początku powinieneś sprawdzić, czy wybrana część na pewno będzie pasować do Twojego urządzenia - są na to dwa sposoby. Pierwszym z nich jest sprawdzenia oznaczeń z tabliczki znamionowej i na ich podstawie wybranie zamiennych elementów. Drugim sposobem jest zmierzenie sitka. Bardzo prawdopodobne jest, że razem z sitem, będziesz potrzebował także nowych noży. Jak mierzy się sitka do maszynek do mielenia Zelmer?
Nowe sitko możesz dobrać na podstawie wyników z pomiaru średnicy. Aby w ten sposób zmierzyć element, wystarczy zwykła linijka bądź miarka. Chcąc dostać się do sitka, prawdopodobnie będziesz musiał rozebrać maszynkę. Najlepiej połóż sitko na twardej, płaskiej i stabilnej powierzchni, a następnie użyj taśmy bądź linijki i zmierz długość w poprzek części. Zapisz swój wynik - to właśnie na jego podstawie będziesz mógł zamówić zamienne sitko, pasujące do Twojej maszynki.
Sitka różnią się od siebie zarówno całym rozmiarem (długością średnicy), jak i rozmiarem oczek, przez które przechodzi Twoja żywność. Ich wielkość ma duże znaczenie; dyktuje ona grubość mielenia. Najmniejsze oczka mielą drobno, średni rozmiar to średnie mielenie, a największe oczka mielą na grubo. Najmniejszy rozmiar będzie odpowiedni, jeśli masz ochotę zrobić mięso na hamburgery - powinno być ono cienko zmielone. Drugi rozmiar nie poskutkuje tak drobno zmielonym mięsem, więc będzie odpowiedni, jeśli akurat przetwarzasz mięso na kiełbasę. Chorizo czy salami najlepiej zmielić sitkiem z największymi otworami - tak uzyskasz grube mielenie. Dobierając sitko, oprócz rzecz jasna samego rozmiaru, kieruj się przede wszystkim tym, jakich efektów oczekujesz oraz do jakich produktów będzie używane.
Gorąca pralka podczas prania
Zepsute urządzenie wcale nie musi okazać się aż takim problemem jak nam się wydaje. Wystarczy dobrze zdiagnozować przyczynę problemu. Wskazujemy, jak samodzielnie poradzić sobie z drobną awarią. Pokazujemy również najprostszą drogę do naprawy Twojego urządzenia. Żaden sprzęt AGD nie ma już przed nami tajemnic.
Zobacz rozwiązanie