Noże do maszynek do mielenia
Nóż maszynki do mielenia to jedna z podstawowych części tego urządzenia. Ma on za zadanie pomagać nie tylko w mieleniu mięsa, ale także rozdrabnianiu ziół, orzechów, ziaren kawy i innych produktów - w kuchni może więc zaoszczędzić mnóstwo czasu i energii. W ofercie North znajdziesz szeroką gamę noży do różnych celów i potrzeb oraz typów produktów. Wybór odpowiedniego ostrza ma kluczowe znaczenie, jeśli chodzi o skuteczność maszynki - nieodpowiednio dobrane nie poradzi sobie z przetworzeniem składników, do których nie jest przystosowane. Noże wykonane są zazwyczaj z metalu, który - choć jest solidnym i trwałym materiałem - nie jest odporny na uszkodzenia, takie jak rdzewienie czy tępienie ostrzy. Wymagają one więc odpowiedniej konserwacji, a przypadku zniszczenia - szybkiej wymiany. By znaleźć pasującą część, przyjrzyj się oznaczeniom z tabliczki znamionowej. Filtry na górze strony pomogą Ci szybko znaleźć odpowiedni element. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak samodzielnie wymieniać wadliwe części poszczególnych sprzętów domowych, zajrzyj na nasz kanał na YouTube.
- powrót do Części do maszynek do mielenia
- Noże
- Noże (wszystkie) (82)
- Noże tnące (72)
- Noże dwustronne (20)
- Noże jednostronne (16)
- powrót do Części do maszynek do mielenia
- Noże
- Noże (wszystkie) (82)
- Noże tnące (72)
- Noże dwustronne (20)
- Noże jednostronne (16)
Maszynka do mielenia... wszystkiego - znajdź inne zastosowania urządzenia
Maszynki doskonale nadają się do krojenia, przecierania i rozdrabniania wszelkich typów żywności. Zazwyczaj można na nich znaleźć ustawienia przeznaczone do różnych rodzajów produktów spożywczych, np. mięsa, orzechów czy ziół - warto wtedy użyć odpowiedniej opcji, aby mieć pewność, że składniki zostaną odpowiednio przerobione. W wyjątkowych przypadkach, możesz używać maszynki do mielenia jako zamiennika robota kuchennego. Nóż do maszynki do mielenia mięsa jest ostry i solidny, a więc poradzi sobie z większością składników. Musisz jedynie uważać, by nie było one gorące - to stępiłoby ostrze.
Maszynki są zazwyczaj dość ciężkie, a więc warto trzymać je w stałym miejscu, by nie było konieczności przenoszenia. Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, prawdopodobnie posiadasz młynek do mielenia ziaren - możesz znaleźć mu zastosowania także w innych dziedzinach. Lepiej nie rozdrabniać nim mięsa, ale przyda się do mielenia orzechów, czy kruszenia całych przypraw, aby uwolniły swój smak i zapach przed dodaniem do potrawy. Maszynki do mięsa możesz używać także do innych, raczej miękkich, produktów, jak np. ziemniaki, ugotowane warzywa czy ryż - pomogą Ci zrobić najlepsze warzywne puree.
Jak naostrzyć noże do maszynki do mielenia mięsa?
Niezależnie od tego, jak często używasz urządzenia i dla jakiej ilości osób przygotowujesz jedzenie, powinieneś pamiętać, aby nie pozwolić stępić się ostrzom. To od nich zależy to, z jakim skutkiem mielisz i rozdrabniasz żywność. Nóż do maszynki do mielenia mięsa powinien być regularnie ostrzony i możesz robić to zupełnie sam, jeśli tylko wiesz jak i zachowujesz środki ostrożności.
Zacznij od zdemontowania ostrzy z maszynki. Wszystkie części, które zdejmiesz - w niektórych modelach jest to bardziej skomplikowany proces, gdzie zdejmuje się więcej elementów urządzenia - rozłóż na blacie i zapamiętaj, gdzie w urządzeniu leży ich miejsce. Jeśli widzisz pozostałości mięsa, usuń je kawałkiem ręcznika papierowego. Przed przejściem do samego ostrzenia, załóż rękawice ochronne, aby uniknąć skaleczeń - nie powinieneś bezpośrednio dotykać ostrzy. Sprawdź także poziom ich ostrości zanim przejdziesz do następnego kroku. Jak to zrobić? Zwyczajnie chwyć ostrze (przez rękawiczki!) i spróbuj przeciąć kawałek papieru. Dobrze zaostrzony nóż powinien być na tyle ostry, by bez problemu rozpołowić kartkę. Po przetestowaniu, połóż element na papierze ściernym - kąt utworzony między papierem ściernym, a ostrzem powinien wynosić 45°. Aby dobrze naostrzyć nóż do maszynki do mielenia mięsa, powinieneś wykonywać dokładne, okrężne ruchy. Uzbrój się także w cierpliwość - prawdopodobnie będziesz musiał powtórzyć ten proces, aby uzyskać idealnie ostre krawędzie. Pamiętaj też, aby powtarzając zabieg, zrobić to więcej niż trzy razy, a najlepiej co najmniej dziesięć.
Po skończonej pracy chwyć kolejną kartkę papieru i ponownie przetestuj ostrze. Jeśli uważasz, że nóż jest wystarczająco ostry, przetrzyj go szmatką, aby zetrzeć kawałki papieru lub zabrudzenia, który mogły zgromadzić się na krawędziach podczas ostrzenia. Przed montażem noży w maszynce, pamiętaj o tym, aby elementy dokładnie wyczyścić i wysuszyć lub skorzystać z okazji i poddać czyszczeniu całe urządzenie, aby przygotować je do dalszego użytku. Pamiętaj, aby regularnie usuwać resztki jedzenia z ostrzy - nie pozwól niczemu zgnić w swojej maszynce. Odpowiednia konserwacja - utrzymywanie higieny sprzętu i wymiana jego wadliwych części - przedłuży jego życie, a pomoże Ci w tym North.
Gorąca pralka podczas prania
Wadliwy sprzęt nie oznacza porzucenia go na straty. Wystarczy właściwa diagnoza usterki i dobór części zamiennych. Pomagamy w uporaniu się z problemem awarii. Podpowiadamy także, jak dbać o sprzęty AGD, tak aby cieszyć się ich jak najdłuższym użytkowaniem. Nie tylko duże AGD, ale również elektronika nie ma przed nami tajemnic, stale podnosimy nasze kwalifikacje.
Zobacz rozwiązanie