Ślimaki do maszynek do mielenia Zelmer
Ślimak do maszynki do mielenia Zelmer jest pierwszym elementem, który ma styczność z Twoją żywnością podczas procesu przetwarzania. Produkt następnie przesuwany jest do noży, które po rozdrobnieniu przepychają go przez sito. To wszystko oznacza, że ślimak ma kontakt z jeszcze surowym - i często w twardej, solidnej formie - produktem, sprawiając, ze z czasem może się ścierać, zwłaszcza, jeśli jest często w użyciu. Oprócz naturalnego zużycia, może on zostać także uszkodzony przez nieodpowiednie dobranie części. Ślimaki różnią się od siebie wielkością i muszą zostać dopasowane zarówno do noży jak i do komory. Znajdziesz je w dwóch podstawowych typach - jednostronnym oraz dwustronnym. Nieprawidłowy dobór elementu może spowodować blokadę maszynki, a także uszkodzenie części. Pamiętaj więc, aby przed zakupem sprawić oznaczenia na tabliczce znamionowej i wybrać element kompatybilny z Twoim urządzeniem. Ślimak ma kluczowe znaczenie w procesie przetwarzania żywności w Twojej maszynce - nie zapominaj więc o prawidłowej konserwacji.
- powrót do Części do maszynek do mielenia Zelmer
- Ślimaki
- Ślimaki (wszystkie) (36)
- Ślimaki wyciskarki (3)
- Ślimaki młynka (4)
- powrót do Części do maszynek do mielenia Zelmer
- Ślimaki
- Ślimaki (wszystkie) (36)
- Ślimaki wyciskarki (3)
- Ślimaki młynka (4)
Ślimaki do maszynek Zelmer można wymienić na nowe!
Czy wybrałeś już nowy, pasujący ślimak do maszynki do mielenia Zelmer? Dowiedz się, w jakich celach początkowo używano urządzenia - nie zawsze miało ono swoje miejsce w kuchni. W XIX wieku, amerykański lekarz wpadł na pomysł wykorzystania maszynki do mielenia do rozdrabniania orzeszków ziemnych na pastę. Karmiono nią pacjentów niezdolnych do samodzielnego żucia. Na początku XX wieku pasta z orzeszków stała się modna w Stanach Zjednoczonych.
Najwcześniejsza maszynka, która powstała konkretnie w celu mielenia mięsa, przetwarzała je grubiej i wolniej, niż robią to dzisiejsze. Część służąca za sito działała na podobnej zasadzie - maszynka przepychała mięso przez metalową płytkę z kilkoma małymi otworami, a rezultacie zamieniało się ono w długie i cienkie mięsne pasy. Wczesne wersje maszynki były również ręcznie nakręcane, a więc wymagały niemałej siły oraz sporo wolnego czasu. Mimo to, starodawne modele miały swoje plusy. Wykonane ze stali nierdzewnej bądź żeliwa powlekanego, były one solidne i dużo łatwiejsze w czyszczeniu.
Jak działa ślimak maszynki do mielenia mięsa Zelmer?
Jednym z najważniejszych elementów urządzenia, który ma kluczową rolę w procesie przetwarzania produktów, jest ślimak maszynki do mielenia mięsa Zelmer. To właśnie przez niego jako pierwsze przechodzą produkty jeszcze przed przetworzeniem. Część ma za zadanie przesuwać żywność do noży, które następnie ją rozdrabniają, by zaraz przepchnąć przez sitko - tak zostaje zmielona. Ślimaki do maszynek do mielenia mięsa Zelmer, z powodu kontaktu z surowymi i często twardymi jeszcze produktami, mogą z czasem ulegać przetarciu i spowodowanymi nim uszkodzeniom. Kolejną przyczyną usterki ślimaka, a także nierzadko innych części, jest nieprawidłowe dobranie go. Te elementy różnią się od siebie przede wszystkim rozmiarem i dobieramy je tak, by pasowały do noże oraz do komory. Znajdziemy je zazwyczaj w dwóch typach, jednostronne oraz dwustronne i właśnie w ten sposób dopasowujemy je do wspomnianych noży. W tych typach różnicą jest długość mocowania - krótsza przy pierwszym, dłuższa przy drugim. Dobranie ślimaków na odwrót może zablokować maszynkę i uszkodzić części. Właśnie dlatego tak niezwykle ważne jest dobieranie części kompatybilnych z Twoim urządzeniem.
Zazwyczaj zrobiony z metalu, ślimak maszynki do mielenia mięsa Zelmer może ulegać uszkodzeniom, takim jak przetarcia lub zwykłe zużycie, mimo trwałego materiału. To wszystko staje się większym ryzykiem, jeśli nie przeprowadzamy prawidłowej konserwacji bądź bardzo często używamy maszynki. Obniżona przez zużycie lub uszkodzenie praca ślimaka, skutkuje obniżoną efektywnością pracy całego urządzenia. Dodatkowo, może to spowodować również awarie innych elementów i całkowicie wyłączyć maszynkę z użycia. Jak w przypadku większości sprzętów domowych, problemy z maszynką będziesz mógł rozpoznać między innymi po dźwiękach jakie wydaje - dziwne, chrzęszczące odgłosy mogą oznaczać konieczność wymiany ślimaka. Jest to bardzo prosty proces, który możesz przeprowadzić samodzielnie. Do tego przydadzą Ci się filmiki instruktażowe, które znajdziesz na naszym kanale YouTube.
Prawidłowa konserwacja kluczem do "zdrowego" urządzenia
Wszystkie urządzenia domowe, które mają styczność z żywnością, wymagają regularnego i dokładnego czyszczenia, a maszynka do mielenia nie jest wyjątkiem. Upewnij się, że za każdym razem usuwasz wszystkie kawałki i resztki jedzenia, który mogły utknąć między częściami. Uchroni Cię to nie tylko przed awarią w przypadku zablokowania, ale także przed przeniesieniem bakterii na świeżo przetwarzane produkty. Odpowiednia konserwacja, w przypadku urządzeń, które wchodzą w kontakt z jedzeniem, jest ważna zarówno dla żywotności sprzętu, jak i naszego zdrowia. Po czyszczeniu urządzenia, pamiętaj, aby dokładnie jest wysuszyć - zwłaszcza części metalowe, które potencjalnie mogłyby zardzewieć. Zapobiegnie to także namnażaniu się bakterii i zarazków. Przetrzyj urządzenie nie tylko po użyciu, ale także bezpośrednio przed.
Gorąca pralka podczas prania
Popsute urządzenie wcale nie oznacza, że musimy go wyrzucić. Wystarczy właściwa diagnoza usterki i dobór części zamiennych. Pomagamy w uporaniu się z problemem awarii. Podpowiadamy także, jak dbać o sprzęty AGD, tak aby cieszyć się ich jak najdłuższym użytkowaniem. Nie tylko duże AGD, ale również elektronika nie ma przed nami tajemnic, stale podnosimy nasze kwalifikacje.
Zobacz rozwiązanie