Części do kuchenki - oryginalne i zamienne
Szeroki wybór części oryginalnych i zamiennych do kuchenek. Używając filtrów zaoszczędzisz czas na wyszukanie potrzebnej części. Jeżeli w pole wyszukiwarki wpiszesz model sprzętu to intuicyjnie wyświetlą się części do Twojego modelu. Aby zaoszczędzić Ci czas na poszukiwania tabliczki znamionowej dla Twojej kuchenki, sugerujemy jej położenie na ściance bocznej obudowy zewnętrznej kuchenki. Zawsze możesz skorzystać z listy części dostępnej na stronie internetowej, dowiesz się o innych artykułach wchodzących w skład modelu Twojego. Dla zagwarantowania bezpiecznej wymiany zepsutej części w Twoim urządzeniu, stworzyliśmy szereg filmików instruktażowych na kanale YouTube. Utrzymanie czystości sprzętów AGD w domu będzie dużo prostsze z proponowanymi przez nas środkami do pielęgnacji. Posiadamy również różnego rodzaju akcesoria.
-
Pokrętła (3 621)
-
Dysze (3 123)
-
Czujniki (958)
-
Pokrywy (947)
-
Nakrywki (558)
-
Iskrowniki (981)
- Korony palników (1 946)
-
Kołpaki (1 944)
-
Termopary (625)
- Termoelementy (622)
- (3 621)
- (3 123)
- (958)
- (947)
- (558)
- (981)
- Korony palników (1 946)
- (1 944)
- (625)
- Termoelementy (622)
Historia kuchenki
Pierwsze prymitywne kuchenki w postaci pieców kamiennych stosowali już starożytni Grecy.
Prostej konstrukcji piec w postaci paleniska i miejsca, na którym można było położyć podgrzewane lub pieczone potrawy, w zupełności wystarczał na potrzeby starożytnych filozofów. Opiekane mięso zaspokajało większość potrzeb żywieniowych i smakowało wystarczająco dobrze. Dopiero w XV wieku pojawiła się innowacja w postaci pieca kaflowego.
Piec taki pozwalał na użycie naczyń oraz kontrolę temperatury w poszczególnych strefach płyty. Kulinarne zapędy rycerskiej braci dały o sobie znać z całą siłą i przez jakiś czas rozwój kuchni znów stanął w miejscu. Ale już w XVII wieku, przepowiadając erę industrializacji i masowego wyrobu dóbr, powstały wielkopowierzchniowe kuchnie żelazne z niezależnymi polami grzewczymi.
Rozwiązanie takie pozwalało na zaopatrzenie całej sali biesiadnej za pomocą jednej tylko kuchni, na której jednocześnie mogły grzać się strawy wszelkiego typu i rozmiaru. XIX wiek to czas kuchenek gazowych, a chwilę potem także kuchni elektrycznych. Pierwsze prototypy były niebezpieczne w użyciu – instalacje gazowe pozostawiały wiele do życzenia, a jednostek zasilanych elektrycznie nie obdarzano zbyt wielkim zaufaniem z powodu świeżego jeszcze konfliktu Tesla – Edison.
Dopiero w drugiej połowie XX wieku, wraz z rozwojem sieci gazowej oraz elektrycznej, kuchenki w znanej nam postaci pojawiły się w większości mieszkań. Początkowo niewiele osób mogło sobie pozwolić na urządzenie korzystające z powstającej dopiero sieci energetycznej. Jednakże wraz z upływem czasu koszta eksploatacji oraz urządzeń malały, wpuszczając ten cud technologii do naszych kuchni i pozwalając na dowolną wręcz ekwilibrystykę kulinarną.
Jak wyczyścić kuchenkę?

Porządki wiosenne, przedświąteczne, regularne... nie jest to istotne. Regularne czyszczenie całej kuchenki to bardzo ważna czynność - urządzenie to jako pierwsze ma do czynienia z parą pochodzącą z gotujących się potraw. Tłuszcz zawarty w oparach natychmiast powleka całą powierzchnię urządzenia, dostając się do wszystkich zakamarków i działając jak prawdziwy lep na wszystkie możliwe zabrudzenia - szczególnie na kurz. Czyszczenie urządzenia przeznaczonymi do tego celu preparatami pozwala na utrzymywanie kuchenki w przyzwoitym stanie zarówno higienicznym, jak i technicznym. Zasady są proste: powierzchnię płyty dokładnie przecieramy preparatami odtłuszczającymi lub dedykowanymi do stali INOX.
Zanieczyszczone ruszty, pokrywki oraz korony palników zanurzamy i moczymy przez przynajmniej 10 minut w misie z preparatem odtłuszczającym, po czym tłuszcz i resztki potraw usuwamy drucianą szczotką i gąbką. Jeżeli piekarnik w kuchence ma taką opcję, do czyszczenia zawsze wykorzystujemy pyrolizę lub katalizę. Jeżeli opcji takiej nie ma, do komory możemy wstawić miskę z preparatem odtłuszczającym rozpuszczonym w wodzie i uruchomić termoobieg na 30 minut. Po zakończeniu dokładnie przecieramy każdą powierzchnię wewnątrz komory - tłuszcz i resztki potraw będą rozpuszczone i usunięcie ich nie powinno stanowić problemu. Nie zapominamy także o zakamarkach komory piekarnika - wszelkie kratki wlotowe powietrza należy dokładnie sprawdzić i przetkać szczotką. Osobno czyścimy także blachy i ruszty kuchenki. Wykorzystujemy ten sam sposób, którego użyliśmy przy czyszczeniu rusztów pokrywek palników.
Brak gazu w kuchence
Kiedy przestaje nam działać jakiś sprzęt AGD nie porzucajmy go od razu na straty. Wystarczy dobrze zdiagnozować przyczynę problemu. Wskazujemy, jak samodzielnie poradzić sobie z drobną awarią. Pokazujemy również najprostszą drogę do naprawy Twojego urządzenia. Żaden sprzęt AGD nie ma już przed nami tajemnic.
Zobacz rozwiązanie