Części do szybkowarów
Poniżej prezentujemy oryginalne części jak i ich odpowiedniki do szybkowarów. Skorzystaj z filtrów by szybciej znaleźć właściwą część. Wybierając model urządzenia łatwiej dopasujesz potrzebną część. Każdy Twój sprzęt posiada tabliczkę znamionową, która w zależności od urządzenia znajduje się wewnątrz lub na obudowie zewnętrznej sprzętu. Przy wyborze części ułatwi Ci plik zawierający pełną listę części dla danego modelu. Kiedy będziesz miał wątpliwości jak wymienić daną część w swoim sprzęcie, wejdź na nasz kanał YouTube, gdzie pokazujemy jak wymieniać i naprawiać części w prosty sposób. Posiadamy także szeroki wybór akcesoriów i środków do pielęgnacji sprzętów.
- (81)
- (42)
- (63)
- (61)
- (9)
- Wentyle ciśnienia (6)
- (6)
- Timery (12)
- Zegary (12)
- Minutniki (10)
Gotowanie w Himalajach
Szybkowar opracowany został w roku 1679 przez Denisa Papina, francuskiego uczonego. Przeznaczenie tego wynalazku było jednak zgoła inne od dzisiejszego - nazwany przez Papina "zmiękczaczem kości", szybkowar służył jako pomocne akcesorium podczas operacji oraz sekcji zwłok.
Na cześć twórcy wynalazek nazwano jednak "kociołkiem Papina", dzięki czemu szersze zastosowanie kulinarne nie spotkało się z oporem. Szybkowar gotuje wodę z pomocą zwiększonego ciśnienia wewnątrz komory, pozwalając na szybsze zagotowanie wody. Wykorzystanie urządzenia do gotowania potraw pozwala na zachowanie większości witamin i wartości odżywczych. Jako że woda poddania ciśnieniu 2 atmosfer wrze w temperaturze 130 °C, urządzenie docenione zostało szczególnie przez wspinaczy wysokogórskich - na wysokości 6000 m.n.p.m. gotowanie jest wyjątkowo problematyczne, jeśli nie niemożliwe (woda zaczyna wrzeć już w temperaturze 81 °C) . Szybkowar dzięki różnicy ciśnień jest jednak w stanie zagotować wodę bez większych problemów. Jako pierwszy zjawisko to zaobserwował i opisał Charles Darwin.
Obecnie produkowane szybkowary wyposażone są w zawór utrzymujący ciśnienie na stałym poziomie, a ich konstrukcja jest wyjątkowo pancerna. Szybkowary nie są jednak idealnie szczelnymi komorami ciśnieniowymi - niektóre modele są specjalnie rozszczelniane, gdyż ciśnienie powstające podczas gotowania mogłoby rozerwać urządzenie i poważnie poranić użytkownika. Wykonane ze stali szybkowary nadają się do czyszczenia w zmywarce. Urządzenie można także wykorzystać jako prowizoryczny autoklaw.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze szybkowaru?
Szybkowar to proste w obsłudze urządzenie, dzięki któremu w szybki sposób przyrządzimy posiłki. Potrawy przygotowane za jego pomocą są nie tylko smaczne, ale i zdrowe – zachowują więcej witamin, niż jakby były przygotowane w klasycznych garnkach. Na co zwrócić uwagę przy wyborze szybkowaru? Co jest istotne? Przede wszystkim zwróćmy uwagę na materiały z jakich zostały wykonane. Najczęściej stosowanymi są te ze stali nierdzewnej i aluminium. Szybkowary ze stali nierdzewnej charakteryzują się dużą odpornością na uszkodzenia, jednak w porównaniu do tych wykonanych z aluminium wolniej się nagrzewają.
Szybkowary aluminiowe są również lżejsze, ale za to łatwiej ulegają zarysowaniom. Kupując te urządzenia powinniśmy zwrócić uwagę także na ich pojemność. W zależności od potrzeb naszej rodziny możemy kupić już takie o pojemności od ok 2,5 l do 8,5 l. Jeśli jesteśmy singlami wybierajmy szybkowary o pojemności do około 4 litrów, jednak jeśli posiadamy liczniejszą rodzinę idealne będą te od 6 do 8,5 l. Istotne są również pokrywki tych urządzeń. Sprawdźmy czy posiadają one specjalną uniemożliwiającą otwieranie blokadę chroniącą nas przed poparzeniem. Szukajmy także takich, które posiadają podziałki, dzięki którym z łatwością i dokładnością odmierzymy płyny.
Gorąca pralka podczas prania
Zepsute urządzenie wcale nie musi okazać się aż takim problemem jak nam się wydaje. Dojście do źródła problemu pozwoli szybko naprawić urządzenie. Pokażemy Ci, jak łatwo możesz dokonać naprawy, bez wzywania fachowca. Informujemy o prostych trikach, dzięki którym szybko wyczyścisz swój sprzęt AGD. Jesteśmy otwarci na nowinki technologiczne i idziemy z duchem czasu.
Zobacz rozwiązanie