Filtr piankowy do suszarki Zanussi 1258603008
Indeks: 729-RW-1862Uwaga! Ten produkt wymaga dopasowania do urządzenia.
Jak dbać o suszarkę?
Suszarka bębnowa jest urządzeniem coraz częściej i chętniej kupowanym przez konsumentów. Jej zalety to chociażby ogromna funkcjonalność i energooszczędność, a także oczywiste skrócenie czasu potrzebnego na suszenie prania. Aby zapewnić jej niezmiennie wysoką skuteczność i zapobiec ewentualnym awariom, należy pamiętać o jej regularnym czyszczeniu i konserwacji.
Jednym z elementów suszarki, który wymaga regularnego czyszczenia, jest filtr puchu potocznie zwany filtrem kłaczków. Znajduje się on w jej wnętrzu a jego rolą jest wyłapywanie włókien, które odrywają się od tkanin podczas suszenia. Najlepszym rozwiązaniem jest czyszczenie go po każdym cyklu suszenia - jak to zrobić? Wystarczy zebrać zatrzymane na filtrze pozostałości tkanin ręką, jeśli jest ich dużo, można posłużyć się także odkurzaczem. Dla lepszego efektu można go również opłukać pod bieżącą wodą, ale należy pamiętać, że mokrego filtra nie wolno montować w suszarce! Zanim z powrotem go w niej umieścisz, odłóż go do wyschnięcia.
Jeśli potrzebujesz więcej porad na temat tego jak dbać o suszarkę do ubrań?, sprawdź naszą Bazę Porad!
Filtr skraplacza - czy warto go używać?
Poza filtrem puchu w wielu modelach suszarek wykorzystuje się także filtr skraplacza. Zadaniem skraplacza jest skraplanie pary wodnej znajdującej się w powietrzu. Z biegiem czasu i na nim mogą gromadzić się zabrudzenia, należy więc pamiętać o tym, by co jakiś czas go wyczyścić - najlepiej minimum raz w miesiącu. W dbaniu o jego stan pomocny jest filtr - zatrzymuje on kurz i zanieczyszczenia, zapobiegając ich dostawaniu się do skraplacza.
Pamiętaj! Zabrudzenia skraplacza mogą prowadzić do zwiększonego zużycia energii a także do uszkodzeń urządzenia.
Trudność naprawy: |
|
---|---|
Indeks: | 729-RW-1862 |
Materiał: | piankowy |
Numer oryginalny: | 1258603008 |
Nazwa produktu: | Filtr piankowy |
Pasuje do marek: | Zanussi, AEG, Electrolux, REX |
Zobacz również: |