Lodówka mrozi jedzenie

Obok kuchenki i piekarnika, lodówka to jedno z najważniejszych urządzeń w kuchni. Odpowiednia pielęgnacja pozwala na zmniejszenie zużycia energii i wydłużenie żywotności tego urządzenia. Jeżeli zauważyliście, że lodówka mrozi jedzenie, to dobrze trafiliście. Poniżej przedstawiamy, co mogło się popsuć i na co zwrócić uwagę, aby można było samodzielnie dokonać naprawy z naszymi wskazówkami.

Lodówka mrozi jedzenie
3.5 (70%) 8 votes
Dlaczego lodówka mrozi jedzenie?

Dlaczego lodówka mrozi jedzenie?

Przyczyna 1:

Uszkodzony termostat

Jak sprawdzić, czy termostat jest uszkodzony?

Termostat przekazuje napięcie do sprężarki, silnika wentylatora oraz skraplacza. Jeśli termostat nie działa poprawnie, system chłodzenia może być uruchomiony dłużej niż to konieczne. W rezultacie, temperatura w chłodziarce będzie zbyt niska, co może powodować to, że lodówka mrozi jedzenie. Aby sprawdzić, czy termostat jest uszkodzony, przekręcaj pokrętło od najniższej wartości do najwyższej, aż usłyszysz kliknięcie. Jeśli usłyszysz kliknięcie, oznacza to, że termostat najprawdopodobniej działa prawidłowo. Jeżeli nie usłyszysz kliknięcia, użyj miernika do sprawdzenia ciągłości termostatu. Jeżeli termostat nie posiada ciągłości w żadnym z ustawień, wymień go na nowy.

Przyczyna 2:

Uszkodzony czujnik temperatury

Czy czujnik temperatury jest uszkodzony?

Czujnik temperatury monitoruje temperaturę powietrza w chłodziarce oraz przesyła informację do modułu sterującego. Moduł natomiast reguluje zasilanie sprężarki i wentylatora parownika na podstawie odczytów czujnika temperatury. Jeżeli czujnik jest uszkodzony, sprężarka i wentylator parownika mogą nie włączać się, kiedy jest to wymagane, lub mogą włączać się za często. W rezultacie temperatura w chłodziarce będzie zbyt niska, skutkiem czego jest mrożenie jedzenia. Aby ustalić, czy czujnik temperatury jest uszkodzony, sprawdź go multimetrem. Rezystancja czujnika powinna zmieniać się w połączeniu z temperaturą w lodówce. Jeżeli rezystancja czujnika nie zmienia się, lub jeśli czujnik nie ma ciągłości - oznacza to konieczność jego wymiany.

Przyczyna 3:

Uszkodzony moduł sterujący

Czy moduł sterujący jest sprawny?

Możliwe, że nie działa moduł sterujący, stąd lodówka mrozi jedzenie - jednak zdarza się to rzadko. Dlatego też przed wymianą modułu sterującego sprawdź bardziej podatne na awarie części. Jeżeli wykluczyłeś inne możliwe przyczyny, rozważ wymianę modułu sterującego. W niektórych modelach lodówek moduł jest zintegrowany z termostatem. Dlatego zanim wymienisz moduł, zwróć uwagę, czy termostat nie jest uszkodzony.

Przyczyna 4:

Uszkodzona przepustnica

Czy możliwe, że to przepustnica powoduje problemy?

Przepustnica otwiera się i zamyka, wpuszczając odpowiednią ilość chłodnego powietrza do komory chłodziarki. Jeżeli przepustnica nie zamyka się poprawnie, to wpuści do chłodziarki zbyt dużo zimnego powietrza. Sprawdź, czy przepustnica nie jest uszkodzona lub zablokowana w pozycji otwartej.

Przyczyna 5:

Nieprawidłowe ułożenie produktów w lodówce

Czy produkty w lodówce nie blokują przepływu powietrza?

Warto zwrócić uwagę na to, gdzie układamy produkty w chłodziarce. Jeżeli wyloty powietrza zablokowane są przez artykuły spożywcze, to zakłóca to cyrkulację powietrza. Produkty umieszczone bezpośrednio przed wylotami powietrza mogą zostać zamrożone przez wpływające zimne powietrze. Każdy produkt powinien posiadać odstęp i pod żadnym pozorem nie powinien stykać się ze ścianką lodówki. Zwykle w czasie pracy lodówki ścianki osiągają niską temperaturą o wiele niższą niż jedzenie. Nie jest zalecane umieszczanie produktów o podwyższonej wilgotności w lodówce, chyba, że masz komorę z regulacją wilgotności. W takim przypadku zabezpiecz je folią spożywczą lub aluminiową przed włożeniem. Czasami zdarza się też, że po ugotowaniu nie mamy czasu poczekać, aż potrawa ostygnie. Wkładamy ją wtedy ciepłą do lodówki. Niestety, może to spowodować tworzenie się lodu wewnątrz chłodziarki. Dzieje się tak dlatego, ponieważ gorąca potrawa paruje, a para, jak wiadomo, osadza się i skrapla na elementach w środku lodówki. Skropliny mogą z kolei zamienić się w lód.

Dodaj komentarz

avatar
wpDiscuz