Płyta | Grzałka do ekspresu do kawy Philips HD7524/26/B
Indeks: 5X1-E3-CLM3-NZ4Do czego służy grzałka w ekspresie do kawy?
Grzałka to podstawowy element każdego ekspresu. Jej kształt oraz moc mogą być zróżnicowane w zależności od modelu i producenta, jednak pełnione przez nią zadanie jest zawsze takie samo: podgrzanie wody do określonej temperatury niezbędnej do zaparzenia kawy. Na obudowie grzałki zamontowane są również czujniki oraz bezpiecznik termiczny, które kontrolują cały proces. Istotnym jest bowiem osiągnięcie optymalnej temperatury parzenia, czyli 90-95°C. Nie jest potrzebne doprowadzanie wody do wrzenia, ponieważ uzyskany w takiej temperaturze napar ma o wiele intensywniejszy aromat. Efektywność działania grzałki jest mocno uzależniona od twardości wody oraz przeprowadzania konserwacji całego urządzenia. Dlatego warto regularnie korzystać z dostępnych na rynku preparatów do odkamieniania oraz wymieniać filtr wody w ekspresie.
Objawy uszkodzenia grzałki
Korzystanie z ekspresu powoduje osadzanie się kamienia na grzałce. Proces ten jest naturalny, ponieważ ma stały kontakt z wodą.
Osad wapienny ma duży wpływ na wydajność grzałki:
- ogranicza jej przepływ wody,
- obniża zdolność oddawania ciepła,
- powoduje wzrost zużycia energii nawet o 30%.
Jak sprawdzić czy grzałka działa?
Grzałka umieszczona jest wewnątrz urządzenia, aby uzyskać do niej dostęp, należy wyjąć pojemniki i rozmontować obudowę. Warto zapoznać się z przykładowym filmikiem, który przedstawia krok po kroku cały proces.
Dzięki temu można ocenić czy posiadana grzałka:
- ma ciemny nalot lub rdzę – oznacza to, że została przepalona,
- ma kamień na złączach wody – wtedy warto oczyścić całe urządzenie z kamienia,
- powoduje nieprawidłowe odczyty miernika - może to dotyczyć zarówno grzałki, jak i elementów umieszczonych na niej, co potwierdzi nieprawidłowa wartość podczas pomiaru oporności oraz potencjalne przebicie.
Trudność naprawy: |
|
---|---|
Indeks: | 5X1-E3-CLM3-NZ4 |
Napięcie: | 100 V |
Nazwa produktu: | Grzałka z płytą grzewczą |
Zobacz również: |