Grzałka przepływowa do ekspresu Rowenta MS622907
Indeks: 704-RD-0900Uwaga! Ten produkt wymaga dopasowania do urządzenia.
Do czego służy grzałka w ekspresie do kawy?
Grzałka jest podstawowym elementem każdego ekspresu. Jej kształt i moc mogą się różnić w zależności od modelu oraz producenta, jednak główne zadanie pozostaje niezmienne: podgrzewa wodę do określonej temperatury niezbędnej do zaparzenia zmielonej kawy. Na obudowie są też zamontowane czujniki oraz bezpiecznik termiczny, które nadzorują cały proces działania grzałki. Tak, aby została osiągnięta optymalna temperatura parzenia około 90-95°C. Przez to, że woda nie jest doprowadzana do wrzenia sprawia, że napar jest bardziej aromatyczny. Twardość wody oraz częstotliwość konserwacji całego urządzenia są kluczowymi czynnikami wpływającymi na skuteczność działania grzałki. Dlatego ważne jest, aby regularnie odkamieniać ekspres używając dostępnych na rynku środków oraz wymieniać filtr wody.
Objawy uszkodzenia grzałki
Korzystanie z ekspresu powoduje osadzanie się kamienia na grzałce. To naturalny proces, ponieważ ma ona ciągły kontakt z wodą.
Dlatego na działanie samej grzałki mocno wpływa nagromadzony osad wapienny, powodując:
- utrudnione oddawanie wytworzonego ciepła,
- utrudniony przepływ wody,
- zwiększony pobór mocy o nawet 30%.
Jak sprawdzić czy grzałka działa?
Grzałka znajduje się w środku urządzenia, by się do niej dostać należy wyjąć pojemniki i rozkręcić obudowę. Warto zapoznać się z przykładowym filmikiem, który przedstawia krok po kroku cały proces.
Da to możliwość ocenienia czy wymontowana grzałka:
- ma ciemny nalot lub rdzę – to informacja, że została przepalona,
- posiada kamień na złączach wody – warto wtedy odkamienić całe urządzenie,
- powoduje nieprawidłowe wskazania miernika - może to dotyczyć zarówno grzałki jak i elementów które się na niej znajdują, pomiar oporności jest wtedy nieprawidłowy, a sama grzałka może powodować przebicie.
Trudność naprawy: |
|
---|---|
Indeks: | 704-RD-0900 |
Numer oryginalny: | MS622907 |
Nazwa produktu: | Grzałka |
Zobacz również: |