Zamienniki:
?Uwaga! Ten produkt wymaga dopasowania do urządzenia.
To dzięki grzałce Twój piekarnik może działać prawidłowo.
Główną funkcją grzałki jest generowanie ciepła, które ogrzewa powietrze wewnątrz komory piekarnika, umożliwiając efektywne pieczenie potraw. To jest konieczne do procesu pieczenia, podgrzewania lub gotowania różnych potraw i ciast, które przecież muszą być odpowiednio podgrzewane.
Doskonałe ciasta i pieczenie wymagają uwagi i regularnego sprawdzania stanu grzałek piekarnika. Równomierny proces pieczenia i atrakcyjny wygląd potraw zależą od ich odpowiedniego funkcjonowania.
W większości piekarników dostępnych na rynku znajdziesz trzy grzałki: górną, dolną i termoobiegu. Podczas użytkowania grzałki w piekarniku osiągają bardzo wysokie temperatury, co wpływa na ich naturalne zużycie i ryzyko uszkodzenia. Sprawdzenie, czy to grzałka jest przyczyną niedopiekania lub przypalania potraw, jest łatwe do zrealizowania. Kupno nowej grzałki nie będzie dużym obciążeniem finansowym, a samodzielna wymiana jest możliwa do przeprowadzenia w warunkach domowych.
Poprawnie funkcjonująca grzałka, kiedy jest nagrzana, równomiernie żarzy się, osiągając intensywną czerwoną barwę. Każde odkształcenie, dziury lub pęcherzyki na jej powierzchni albo widoczny gołym okiem osad, to potencjalne przyczyny uszkodzenia części i konieczności natychmiastowej wymiany. Rozpoznawanie tych uszkodzeń nie stanowi trudności, wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie obejrzeć.
Aby uniknąć rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, warto regularnie sprawdzać stan grzałek, na przykład raz w roku.
Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?
Oto kilka pierwszych symptomów:
- nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
- wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
- częściowe przypalenie potrawy,
- częściowe niedopiekanie,
- piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
- może zdarzyć się wybijanie korków.
Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?
Śledź przygotowywane wypieki i dania. Jeśli zauważysz nierównomierne pieczenie, przypalenia lub niedopiekanie potraw, sprawdź stan grzałki - pozwól jej wystygnąć, a jeśli to nie przyniesie odpowiedzi, rozgrzej ją, uruchamiając piekarnik.
Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.
Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?
- może zwiększyć zużycie prądu,
- niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
- spadnie wydajność piekarnika,
- wydłuży się czas pieczenia.
Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.
Instrukcja wymiany: | Wymiana grzałki termoobiegu w piekarniku |
---|---|
Trudność naprawy: |
|
Indeks: | 717-RX-0833 |
Nazwa wolnorynkowa: | 8348R769 |
Strona: | termoobiegu |
Nazwa produktu: | Grzałka termoobiegu |
Pasuje do marek: | AEG, Electrolux, Juno, Husqvarna |
Zobacz również: |
Opinie:
Grzałka termoobiegu przyjechała do mnie sprawna, natomiast zamówiona w tym samym zamówieniu grzałka górna była uszkodzona. Przed zainstalowaniem przeprowadziłem podstawowy test na upływność prądu i miernik wskazał ewidentne przebicie. Sprawdziłem pomiar zwykłym multimetrem i również wykazał istnienie oporności, chociaż nie powinien niczego wskazywać. Myślę, że dobrze by było gdyby takie elementy były sprawdzane przed wysłaniem. Szczęśliwie miałem miernik upływności i chociaż zaoszczędziłem sobie pracy z montażem grzałki. Towar do zwrotu.