Grzałka dolna 1850W do piekarnika Electrolux
Indeks: 629-UA-0205Zamienniki:
Grzałka to jedna z kluczowych części Twojego piekarnika.
Głównym zadaniem grzałki jest generowanie ciepła, niezbędnego do nagrzewania powietrza wewnątrz piekarnika. To jest konieczne do procesu pieczenia, podgrzewania i gotowania różnych potraw i ciast, które wymagają odpowiedniej temperatury.
Jeśli więc zależy Ci na doskonałych ciastach lub pieczeniach i chcesz aby były smaczne, równomiernie upieczone i świetnie wyglądały, zadbaj o stan grzałek piekarnika. Tylko wtedy osiągniesz zadowalające rezultaty kulinarne.
W większości dostępnych piekarników znajdziesz trzy rodzaje grzałek: górną, dolną i termoobiegu. Gdy działają w piekarnikach, osiągają bardzo wysokie temperatury, co naraża je na zużycie i uszkodzenie. Pamiętaj, że zdiagnozowanie, czy to grzałka jest winna niedopiekania lub przypalania potraw, jest łatwe. Zakup nowej części nie obciąży zbytnio portfela, a sama wymiana jest łatwa do przeprowadzenia w warunkach domowych.
Poprawnie pracująca grzałka, gdy jest nagrzana, równomiernie żarzy się, osiągając intensywną czerwoną barwę. Jeśli na powierzchni grzałki pojawią się odkształcenia, dziury lub pęcherzyki widoczne gołym okiem, są to potencjalne sygnały uszkodzenia, które wymagają natychmiastowej wymiany. Rozpoznanie tych uszkodzeń nie stanowi trudności, wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie się przyjrzeć.
Aby uniknąć rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, warto regularnie sprawdzać stan grzałek, na przykład raz w roku.
Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?
Oto kilka pierwszych symptomów:
- nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
- wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
- częściowe przypalenie potrawy,
- częściowe niedopiekanie,
- piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
- może zdarzyć się wybijanie korków.
Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?
Obserwuj przygotowywane wypieki i dania. Jeśli zauważysz nierównomierne pieczenie, przypalenia lub niedopiekanie potraw, obejrzyj grzałkę - najpierw wystudzoną a jeśli to nie przyniesie odpowiedzi, rozgrzej ją, włączając piekarnik.
Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.
Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?
- może zwiększyć zużycie prądu,
- niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
- spadnie wydajność piekarnika,
- wydłuży się czas pieczenia.
Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.
Instrukcja wymiany: | Wymiana grzałki dolnej w piekarniku |
---|---|
Trudność naprawy: |
|
Indeks: | 629-UA-0205 |
Długość: | 460 mm |
Szerokość: | 420 mm |
Moc: | 1850 W |
Ilość: | 1 szt. |
Strona: | dolna |
Szerokość kołnierza: | 19 mm |
Rozstaw złącz: | 76 mm |
Długość kołnierza: | 90 mm |
Głębokość zanurzenia: | 387 mm |
Nazwa produktu: | Grzałka dolna |
Zobacz również: |