Kategorie części
zamknij

Grzałka dolna 1850W do piekarnika Electrolux

Indeks: 629-YY-0240
gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka
(Produkt nie ma jeszcze oceny)
Produkt niedostępny ?
Zamienniki:
Grzałka dolna 1850W do piekarnika Fagor
Grzałka dolna 1850W do piekarnika Electrolux Grzałka dolna 1850W do piekarnika Electrolux
000
Dopasuj do urządzenia
Nie pasuje do Twojego sprzętu Zobacz części do Twojego sprzętu
Część pasuje do Twojego urządzenia. Zobacz inne pasujące części.
Opis produktu:

Grzałka odgrywa istotną funkcję w Twoim piekarniku.

Ciepło generowane przez grzałkę jest niezbędne do podgrzewania powietrza w piekarniku. Jest to niezbędne do procesu pieczenia, podgrzewania i gotowania różnych potraw i ciast, które muszą być przygotowywane w odpowiedniej temperaturze.

Jeśli zależy Ci na doskonałych ciastach i pieczeniach, koniecznie monitoruj stan grzałek w piekarniku. To decyduje o smaku, równomiernym upieczeniu i atrakcyjnym wyglądzie potraw.

Większość piekarników dostępnych na rynku posiada trzy grzałki: górną, dolną i termoobiegu. Grzałki w piekarnikach, gdy są używane, osiągają bardzo wysokie temperatury, co może doprowadzić do ich zużycia i uszkodzenia. Sprawdzenie, czy to grzałka jest przyczyną niedopiekania lub przypalania potraw, jest łatwe do zrealizowania. Zakup nowej części nie obciąży zbytnio portfela, a sama wymiana jest łatwa do przeprowadzenia w warunkach domowych.

Prawidłowo działająca grzałka po nagrzaniu żarzy się równomiernie i osiąga czerwoną barwę.
Jeśli na powierzchni części występują odkształcenia, dziury lub pęcherzyki widoczne gołym okiem, są to potencjalne przyczyny uszkodzenia, wymagające natychmiastowej wymiany. Dostrzeżenie tych uszkodzeń nie jest kłopotliwe, wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie obejrzeć.

Aby uniknąć rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, warto regularnie monitorować stan grzałek, na przykład raz w roku

Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?

Oto kilka pierwszych symptomów:

  • nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
  • wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
  • częściowe przypalenie potrawy,
  • częściowe niedopiekanie,
  • piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
  • może zdarzyć się wybijanie korków.

Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?

Obserwuj proces przygotowywania wypieków i dań. W przypadku nierównomiernego pieczenia, przypaleń lub niedopiekania potraw, sprawdź stan grzałki - najpierw po schłodzeniu, a jeśli to nie pomoże, rozgrzej ją, włączając piekarnik.

Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.

Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?

  • może zwiększyć zużycie prądu,
  • niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
  • spadnie wydajność piekarnika,
  • wydłuży się czas pieczenia.

Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.




prowadzisz serwis
Prowadzisz serwis w branży RTV / AGD / IT? Poznaj naszą ofertę dla serwisów
Zobacz szczegóły
scroll top