Kategorie części

Grzałka do piekarnika do Gorenje GS879B

Indeks: LXG-TA-C2MD-IDV
gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka
(Produkt nie ma jeszcze oceny)
Produkt niedostępny ?
Zamienniki:
Grzałka dolna do piekarnika Gorenje GS879B
Opis produktu:

Rola grzałki w Twoim piekarniku jest istotna.

Kluczową właściwością grzałki jest generowanie ciepła, które nagrzewa powietrze w komorze piekarnika, umożliwiając pieczenie potraw. Jest to niezbędne w procesie pieczenia, podgrzewania lub gotowania różnorodnych potraw i ciast, które muszą być przygotowywane w odpowiedniej temperaturze.


Jeśli więc zależy Ci na doskonałych ciastach lub pieczeniach i chcesz aby były smaczne, równomiernie upieczone i świetnie wyglądały, zadbaj o stan grzałek piekarnika. Tylko wtedy osiągniesz zadowalające rezultaty kulinarne.

Trzy grzałki – górna, dolna i termoobiegu – są standardowym wyposażeniem większości piekarników dostępnych na rynku. Grzałki w piekarnikach, gdy są używane, osiągają bardzo wysokie temperatury, co może doprowadzić do ich zużycia i uszkodzenia. Sprawdzenie, czy to grzałka jest przyczyną niedopiekania lub przypalania potraw, jest łatwe do zrealizowania. Zakup nowej części nie jest dużym wydatkiem, a wymiana grzałki nie zajmie dużo czasu, z powodzeniem uda się w warunkach domowych.

Sprawna grzałka, po nagrzaniu, żarzy się równomiernie i przybiera intensywną czerwoną barwę. W przypadku, gdy na powierzchni części zauważysz odkształcenia, dziury lub widoczny gołym okiem osad, są to potencjalne sygnały uszkodzenia, wymagające pilnej wymiany. Zauważanie tych uszkodzeń nie jest problematyczne, wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie przejrzeć.

Aby uniknąć rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, warto regularnie sprawdzać stan grzałek, na przykład raz w roku.

Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?

Oto kilka pierwszych symptomów:

  • nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
  • wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
  • częściowe przypalenie potrawy,
  • częściowe niedopiekanie,
  • piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
  • może zdarzyć się wybijanie korków.

Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?

Obserwuj przygotowywane wypieki i dania. Jeśli zauważysz nierównomierne pieczenie, przypalenia lub niedopiekanie potraw, obejrzyj grzałkę - najpierw wystudzoną a jeśli to nie przyniesie odpowiedzi, rozgrzej ją, włączając piekarnik.

Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.

Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?

  • może zwiększyć zużycie prądu,
  • niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
  • spadnie wydajność piekarnika,
  • wydłuży się czas pieczenia.

Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.




prowadzisz serwis
Prowadzisz serwis w branży RTV / AGD / IT? Poznaj naszą ofertę dla serwisów
Zobacz szczegóły
scroll top