Kategorie części
Grzałka do piekarnika do Amica ED57529B Grzałka do piekarnika do Amica ED57529B
zamknij

Grzałka do piekarnika do Amica ED57529B

Indeks: SNG-YI-C2M2-U4J
gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka
(Produkt nie ma jeszcze oceny)
16062
dodaj do koszyka
16062
koszt dostawy
Dostawa od: 12,99 zł
Dowiedz się więcej

Uwaga! Ten produkt wymaga dopasowania do urządzenia.

Część pasuje do piekarnika Amica Model ED57529B, Kod 56955)
Zobacz wszystkie pasujące części
Opis produktu:

W Twoim piekarniku grzałka pełni znaczącą rolę.

Głównym zadaniem grzałki jest generowanie ciepła, niezbędnego do nagrzewania powietrza wewnątrz piekarnika. To jest konieczne do procesu pieczenia, podgrzewania i gotowania różnych potraw i ciast, które wymagają odpowiedniej temperatury.

Jeśli zależy Ci na doskonałych ciastach i pieczeniach, koniecznie monitoruj stan grzałek w piekarniku. To decyduje o smaku, równomiernym upieczeniu i atrakcyjnym wyglądzie potraw.

W większości dostępnych piekarników znajdziesz trzy rodzaje grzałek: górną, dolną i termoobiegu. W trakcie użytkowania grzałki w piekarnikach osiągają bardzo wysokie temperatury, co zwiększa ryzyko ich zużycia i uszkodzenia. Jeśli masz wątpliwości, czy to grzałka powoduje niedopiekanie lub przypalanie potraw, możesz to łatwo zdiagnozować. Zakup nowej grzałki to stosunkowo niewielki wydatek, a samodzielna wymiana nie zajmie dużo czasu. Można to zrobić w warunkach domowych.

Poprawnie pracująca grzałka, gdy jest nagrzana, równomiernie żarzy się, osiągając intensywną czerwoną barwę. W przypadku, gdy na powierzchni części zauważysz odkształcenia, dziury lub widoczny gołym okiem osad, są to potencjalne sygnały uszkodzenia, wymagające pilnej wymiany. Zauważenie tych uszkodzeń nie jest problematyczne, wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie przejrzeć.

Aby uniknąć rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, warto regularnie sprawdzać stan grzałek, na przykład raz w roku.

Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?

Oto kilka pierwszych symptomów:

  • nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
  • wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
  • częściowe przypalenie potrawy,
  • częściowe niedopiekanie,
  • piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
  • może zdarzyć się wybijanie korków.

Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?

Obserwuj proces przygotowywania wypieków i dań. W przypadku nierównomiernego pieczenia, przypaleń lub niedopiekania potraw, sprawdź stan grzałki - najpierw po schłodzeniu, a jeśli to nie pomoże, rozgrzej ją, włączając piekarnik.

Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.

Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?

  • może zwiększyć zużycie prądu,
  • niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
  • spadnie wydajność piekarnika,
  • wydłuży się czas pieczenia.

Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.




prowadzisz serwis
Prowadzisz serwis w branży RTV / AGD / IT? Poznaj naszą ofertę dla serwisów
Zobacz szczegóły
scroll top