Grzałka do ekspresu do Saeco SUP021Y
Indeks: 42A-PM-CMMF-H4IDo czego służy grzałka w ekspresie do kawy?
Głównym elementem każdego ekspresu jest grzałka. Choć kształt oraz moc mogą się różnić w zależności od modelu i producenta, to głównym celem jest zawsze to samo: podgrzewanie wody do określonej temperatury koniecznej do zaparzenia ziaren kawy. Na obudowie grzałki zamontowane są również czujniki oraz bezpiecznik termiczny, które kontrolują cały proces. Bowiem kluczowe jest osiągnięcie optymalnej temperatury parzenia, czyli 90-95°C. Przez to, że woda nie jest doprowadzana do wrzenia sprawia, że napar jest bardziej aromatyczny. Twardość wody oraz częstotliwość konserwacji całego urządzenia są kluczowymi czynnikami wpływającymi na skuteczność działania grzałki. Dlatego ważne jest, aby regularnie odkamieniać ekspres używając dostępnych na rynku środków oraz wymieniać filtr wody.
Objawy uszkodzenia grzałki
Podczas użytkowania ekspresu dochodzi do osadzania się kamienia na grzałce. Proces ten jest naturalny, ponieważ ma stały kontakt z wodą.
Dlatego na działanie samej grzałki mocno wpływa nagromadzony osad wapienny, powodując:
- utrudnione oddawanie wytworzonego ciepła,
- utrudniony przepływ wody,
- zwiększony pobór mocy o nawet 30%.
Jak sprawdzić czy grzałka działa?
Grzałka umieszczona jest wewnątrz urządzenia, aby uzyskać do niej dostęp, należy wyjąć pojemniki i rozmontować obudowę. Zaleca się obejrzenie filmiku instruktażowego, który krok po kroku demonstruje ten proces.
Dzięki temu można ocenić czy posiadana grzałka:
- ma ciemny nalot lub rdzę – oznacza to, że została przepalona,
- ma kamień na złączach wody – wtedy warto oczyścić całe urządzenie z kamienia,
- powoduje nieprawidłowe odczyty miernika - może to dotyczyć zarówno grzałki, jak i elementów umieszczonych na niej, co potwierdzi nieprawidłowa wartość podczas pomiaru oporności oraz potencjalne przebicie.
Trudność naprawy: |
|
---|---|
Indeks: | 42A-PM-CMMF-H4I |
Nazwa wolnorynkowa: | 282130958 |
Napięcie: | 230 V |
Ilość: | 1 szt. |
Nazwa produktu: | Grzałka |
Zobacz również: |