Grzałka do ekspresu do Saeco SUP016RE
Indeks: JR0-SV-CMMP-1FDDo czego służy grzałka w ekspresie do kawy?
Kluczowym elementem każdego ekspresu jest grzałka. Jej kształt i moc mogą się różnić w zależności od modelu oraz producenta, jednak główne zadanie pozostaje niezmienne: podgrzewa wodę do określonej temperatury niezbędnej do zaparzenia zmielonej kawy. Na obudowie grzałki zamontowane są również czujniki oraz bezpiecznik termiczny, które kontrolują cały proces. Istotne jest osiągnięcie optymalnej temperatury parzenia, czyli 90-95°C. Woda wykorzystywana w tym celu nie jest doprowadzana do wrzenia, dzięki czemu powstały napar jest bardziej aromatyczny. Twardość wody oraz częstotliwość konserwacji całego urządzenia są kluczowymi czynnikami wpływającymi na skuteczność działania grzałki. Dlatego ważne jest, aby regularnie odkamieniać ekspres używając dostępnych na rynku środków oraz wymieniać filtr wody.
Objawy uszkodzenia grzałki
Podczas używania ekspresu sukcesywnie następuje odkładanie się kamienia na grzałce. To naturalny proces, ponieważ ma ona ciągły kontakt z wodą.
Osad wapienny ma znaczący wpływ na efektywność grzałki, objawiając się w następujący sposób:
- ogranicza swobodny przepływ wody,
- pogarsza zdolność do oddawania ciepła,
- zwiększa zużycie energii nawet o 30%.
Jak sprawdzić czy grzałka działa?
Grzałka znajduje się w środku urządzenia, by się do niej dostać należy wyjąć pojemniki i rozkręcić obudowę. Zalecamy obejrzenie filmu instruktażowego, który krok po kroku przedstawia ten proces.
Da to możliwość ocenienia czy wymontowana grzałka:
- ma ciemny nalot lub rdzę – to informacja, że została przepalona,
- posiada kamień na złączach wody – warto wtedy odkamienić całe urządzenie,
- powoduje nieprawidłowe wskazania miernika - może to dotyczyć zarówno grzałki jak i elementów które się na niej znajdują, pomiar oporności jest wtedy nieprawidłowy, a sama grzałka może powodować przebicie.
Trudność naprawy: |
|
---|---|
Indeks: | JR0-SV-CMMP-1FD |
Nazwa wolnorynkowa: | 901015000A |
Nazwa produktu: | Grzałka |
Zobacz również: |