Grzałka do ekspresu do Philips HD8855/01
Indeks: 5N2-PI-CMMS-V4YDo czego służy grzałka w ekspresie do kawy?
Grzałka jest podstawowym elementem każdego ekspresu. Jej kształt i moc mogą się różnić w zależności od modelu oraz producenta, jednak główne zadanie pozostaje niezmienne: podgrzewa wodę do określonej temperatury niezbędnej do zaparzenia zmielonej kawy. Na obudowie grzałki zamontowane są również czujniki oraz bezpiecznik termiczny, które kontrolują cały proces. Bowiem kluczowe jest osiągnięcie optymalnej temperatury parzenia, czyli 90-95°C. Woda nie jest doprowadzana do wrzenia co sprawia, że kawowy napar jest bardziej aromatyczny. Skuteczność działania grzałki zależy w dużej mierze od twardości wody oraz częstotliwości przeprowadzania konserwacji całego urządzenia. Dlatego warto regularnie odkamieniać ekspres przy użyciu dostępnych na rynku preparatów oraz wymieniać filtr wody.
Objawy uszkodzenia grzałki
Korzystanie z ekspresu powoduje osadzanie się kamienia na grzałce. To naturalny proces, ponieważ ma ona ciągły kontakt z wodą.
Osad wapienny ma znaczący wpływ na działanie samej grzałki, co powoduje:
- utrudniony przepływ wody,
- ograniczone oddawanie wytworzonego ciepła,
- zwiększone zużycie mocy nawet o 30%.
Jak sprawdzić czy grzałka działa?
Grzałka znajduje się w środku urządzenia, by się do niej dostać należy wyjąć pojemniki i rozkręcić obudowę. Warto zapoznać się z przykładowym filmikiem, który przedstawia krok po kroku cały proces.
Da to możliwość ocenienia czy wymontowana grzałka:
- ma ciemny nalot lub rdzę – to informacja, że została przepalona,
- posiada kamień na złączach wody – warto wtedy odkamienić całe urządzenie,
- powoduje nieprawidłowe wskazania miernika - może to dotyczyć zarówno grzałki jak i elementów które się na niej znajdują, pomiar oporności jest wtedy nieprawidłowy, a sama grzałka może powodować przebicie.
Trudność naprawy: |
|
---|---|
Indeks: | 5N2-PI-CMMS-V4Y |
Typ: | T150-204 |
Napięcie: | 120 V |
Moc: | 1300 W |
Nazwa produktu: | Grzałka |
Pasuje do marek: | Saeco, Philips |
Zobacz również: |