Jak ustawić poziom wilgotności w komorze BioFresh?

marta | 23 września 2022

Lodówka to niezaprzeczalnie jedno z najważniejszych urządzeń w każdym gospodarstwie domowym – ciężko wyobrazić sobie bez niej kuchnię. Z każdym rokiem pojawiają się coraz to nowsze technologie, mające na celu ułatwienie nam korzystanie z urządzenia, a także dłuższe przechowywanie żywności, dzięki tworzeniu lepszych dla niej warunków. Jedną z takich technologii jest BioFresh, czyli komora świeżości w lodówce. Czym jest i jak ją ustawić?

Komora świeżości w lodówce – co to jest?

I dlaczego jest dobrym rozwiązaniem, które przyda się w każdej kuchni? Jest to inna nazwa na komorę BioFresh lub komorę zerową. Lodówka z komorą BioFresh tworzy odpowiedni dla warzyw, owoców, ryb czy mięs poziom wilgotności, dzięki której produkty te zachowają swoją trwałość i świeżość znacznie dłużej niż w lodówkach bez tej technologii. W komorze tej panuje temperatura 0 stopni – czyli temperatura niższa w porównaniu z innymi miejscami chłodziarki.

Oprócz temperatury równie ważną rolę odgrywa wilgotność powietrza. Jej kontrola w komorach BioFresh może być dostosowana indywidualnie – służą do tego ustawienia DrySafe lyb HydroSafe. DrySafe to niska wilgotność, idealna do przechowywania produktów, takich jak ryby, mięsa i produkty mleczne. HydroSafe jest najlepsza do przechowywania warzyw oraz owoców. Jeśli komora świeżości w lodówce jest odpowiednio wypełniona, panuje w niej klimat z wilgotnością do 90%. Owoce i warzywa mają naturalnie wysoką zawartość wody, a więc ważne jest, by ją zachować – właśnie dzięki HydroSafe produkty nie tracą wody. Wilgotność w tej komorze może być ręcznie regulowana w zależności od rodzaju przechowywanych w niej produktów oraz stopnia napełnienia.

komora świeżości w lodówce

Lodówka z komorą BioFresh – ustawienia

Komora świeżości Fresh Zone (kolejna nazwa na BioFresh) jest bardzo łatwa w obsłudze. Jeżeli produktów trzymanych w komorze jest niewiele, wilgotność powietrza powinna być ustawiona regulatorem na dość wysokim poziomie. W przypadku, gdy jest ich więcej, komora powinna być ustawiona na niższym poziomie.

W niektórych modelach lodówek znaleźć można także technologię BioFresh Plus, która umożliwia ustawienie jeszcze niższej temperatury, idealnej do przechowywania ryb, owoców morza, a także owoców tropikalnych, które wymagają specjalnego traktowania. Taka komora świeżości w lodówce pozwoli Ci ustawić poziom wilgotności oraz temperatury w przedziale -2°C do +6°C – niższy próg pozwoli bezpiecznie przechować owoce morza, zaś wyższy te tropikalne.

Aby prawidłowo ustawić poziom wilgotności (a także temperaturę czy inne funkcje) wystarczy przesunąć suwakiem na odpowiednią, wybraną przez Ciebie opcję. W razie potrzeby warto jest zajrzeć do instrukcji obsługi urządzenia, która rozjaśni wszystkie wątpliwości.

Pielęgnacja

Zdarza się, że w pojemniku na warzywa – jak w każdym – może pojawić się woda ze skroplin. Najlepiej usunąć ją, wycierając komorę suchą ściereczką bądź gąbką. Warto również wyłożyć dno szuflady specjalną matą antypleśniową.

Choć komory BioFresh są bardziej zaawanasowane technologicznie niż te zwykłe, również wymagają okresowego czyszczenia. Upewnij się, że podczas regularnych porządków lodówki, nie pomijasz także komory BioFresh. Usuwaj wszystkie resztki jedzenia, jakie mogły nagromadzić się w środku, zanim włożysz tam nowe, świeże produkty. Lodówki No Frost z komorą świeżości to idealne rozwiązanie dla większości kuchni – dzięki takiej technologii nie będziesz musiał martwić się o poziom wilgotności i usuwanie wody z komór. Technologia No Frost samodzielnie osusza wnętrze urządzenia, aby w środku nie osadzał się szron czy lód.

Przeczytaj inne wskazówki dotyczące lodówki:

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 3

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne Inline
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Będę wdzięczny za komentarze.x