Jak przedłużyć świeżość produktów w lodówce?

katarzyna | 4 maja 2021

Wyrzucanie i marnowanie jedzenia to w obecnych czasach bardzo poważny problem. Czy można temu jakoś zapobiec? Oczywiście. Przede wszystkim warto skupić się na świadomych zakupach i wybierać takie produkty, które są rzeczywiście potrzebne. Po drugie – pamiętać o odpowiednim przechowywaniu jedzenia w lodówce i że istnieją specjalne funkcje, wpływające na ich żywotność. Przeczytaj o tym, jak przedłużyć świeżość produktów w lodówce.

Jest też grupa produktów, których nie należy umieszczać w lodówce. Zaliczamy do niech między innymi te warzywa: pomidory, paprykę, cebulę, rośliny strączkowe, cukinię, ogórki, czosnek, ziemniaki. Podobnie jest z owocami. Nie powinniśmy trzymać w chłodziarce: mango, jabłek, cytrusów, bananów oraz melonów.

Odpowiednie parametry i ułożenie produktów

To, w jakim stanie będzie jedzenie w lodówce, zależy głównie od wybranych przez użytkownika ustawień. Temperatura musi być dostosowana do tego, co aktualnie znajduje się w komorze – jeśli będzie zbyt niska, płynne produkty mogą zamarznąć, zbyt wysoka doprowadzi zaś do przedwczesnego zepsucia warzyw czy mięsa.

Kolejna kwestia to właściwe umiejscowienie produktów. Na przykład masło czy wędliny należy trzymać w nieco chłodniejszych warunkach – idealnie nadaje się do tego dolna półka lub komora szybkiego chłodzenia, która jest montowana w nowszych modelach urządzeń. Środkowe półki zajmują zazwyczaj produkty po wstępnej obróbce, czyli gotowe do odgrzania. Na samej górze kładziemy zaś takie, które nie wymagają niskich temperatur, np. ciasta, konfitury.

Kawa, olej, konserwy, zioła, przyprawy – tych produktów również nie ma potrzeby umieszczać w lodówce, ponieważ tracą swoje właściwości spożywcze, a nawet mogą pleśnieć (mowa o kawie i ziołach). Jedzeniu zakonserwowanemu w puszkach nie straszna jest temperatura, dlatego do komory chłodziarki należy wsadzić je dopiero po otworzeniu.

Rozwiązania technologiczne w lodówkach

Producenci również zastanawiają się nad tym, jak przedłużyć świeżość produktów w lodówce. W związku z tym starają się gwarantować użytkownikom coraz bardziej innowacyjne rozwiązania technologiczne, które wpływają na jakość jedzenia. Do najpopularniejszych z nich należą:

  • Beko HarvestFresh – specjalna szuflada, która imituje 24-godzinny cykl słoneczny w komorze lodówki. Oznacza to, że umieszczone w niej produkty są poddawane trzem naturalnym fazom świetlnym, co wpływa na ich żywotność, smak oraz zawartość witamin,
  • Amica FreshOn – w tym systemie główną rolę gra filtr, umieszczany w komorze na warzywa. Ma za zadanie wchłaniać gazy, które ulatniają się z ich powierzchni i sprawiają, że jedzenie traci swoją świeżość,
  • Samsung FreshZone – w komorze FreshZone panuje temperatura około 0 stopni Celsjusza, co sprawia, że można w niej przechowywać mięso i ryby bez potrzeby zamrażania oraz rozmrażania. Pozwala na długie utrzymanie świeżości również poprzez kontrolę wilgotności.

Bardzo ważną sprawą w lodówkach jest też sposób rozprowadzania powietrza. Powinno ono docierać do wszystkich zakamarków komory, aby równomiernie chłodzić produkty. Tutaj warto zwrócić uwagę na modele Amica z systemem CoolManagement System (np. BK3235.4DFOMAA) czy też Samsung z funkcją TwinCooling (np. RB38J7039SREF).

Jak przedłużyć świeżość produktów w lodówce

Konserwacja lodówki

Istotną kwestią tego, jak przedłużyć świeżość produktów w lodówce, jest właściwa konserwacja urządzenia. Chodzi głównie o troskę o jego podzespoły. Na przykład w momencie, w którym uszkodzi się termostat, zostanie zachwiana wysokość temperatury w komorze, co sprawi, że jedzenie się popsuje. Zużyta uszczelka może natomiast sprawić, że w środku zacznie gromadzić się woda (a później lód), co jest przyczyną powstawania brzydkich zapachów i poważniejszych problemów z chłodzeniem. Warto pamiętać o czyszczeniu odpływu.

Świetnym sposobem na zadbanie o lodówkę jest stosowanie uniwersalnych filtrów węglowych, które wchłaniają wilgoć i dbają o higienę urządzenia, a także uniwersalnych pochłaniaczy zapachów.

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 4.6 / 5. Liczba głosów: 14

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x