Jak przepalić nowy piekarnik?

katarzyna | 25 marca 2020

Zakup nowego piekarnika to poważna sprawa. Po pierwsze – trzeba wybrać jak najlepszy i najbardziej odpowiadający potrzebom domowników model. Po drugie, należy odpowiednio wypoziomować sprzęt i zadbać o każdy szczegół, bo w przeciwnym wypadku może dojść do awarii, na przykład zbicia szyby w trakcie pieczenia. Ostatnia sprawa to poprawne użytkowanie. Ważne jest, aby robić to dobrze i zgodnie z zaleceniami producenta. Dlatego dziś powiemy trochę o tym, jak przygotować sprzęt do pracy oraz jak przepalić nowy piekarnik.

Zanim zaczniesz

Jeśli Twoje urządzenie jest już jest zamontowane, przyszedł czas na kolejne kroki. Najpierw należy ściągnąć wszystkie folie ochronne i blokady, pamiętając przy okazji, że nierzadko producent umieszcza takie zabezpieczenia wewnątrz komory piekarnika. Trzeba zwrócić uwagę na to, aby przewód zasilający nie dotykał tylnej ściany. Dlaczego? Ponieważ nagrzewa się ona w trakcie pracy i ciepło może doprowadzić do uszkodzeń.

Warto zajrzeć we wszystkie dostępne miejsca – do dolnej szuflady, a także tam, gdzie znajdują się zawiasy drzwi. Wszystkie otwory wentylacyjne muszą być odsłonięte. Następnie pozostało już tylko skonfigurować urządzenie, czyli ustawić wszystkie parametry na panelu dotykowym, zaczynając od wyboru języka i godziny.

Jak-przepalić-nowy-piekarnik

Po co przepalać piekarnik?

Nowy piekarnik należy przepalić w celu pozbycia się wszelkich smarów i pozostałości po montowaniu urządzenia, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Kiedy producent składa sprzęt w jedną całość, to używa przeróżnych substancji, takich jak emalie, izolacje termiczne czy wazeliny techniczne. Zdarza się, że resztki tych produktów pozostają na poszczególnych częściach piekarnika, nawet jeśli są niewidoczne dla oka.

Trzeba więc zadbać o to, by wszelkie preparaty usunąć przed użyciem urządzenia, aby nie popsuły smaku jedzenia oraz nie zaszkodziły zdrowiu. Najlepszym sposobem na pozbycie się takich substancji jest ich wypalenie. Dlatego też przed pierwszym upieczeniem potraw w nowym sprzęcie, należy najpierw go przepalić.

Jak przepalić nowy piekarnik

Jak przepalić nowy piekarnik?

Czas przejść do sedna. Przed przystąpieniem do pracy należy koniecznie sprawdzić, czy na dnie urządzenia nie znajdują się kuleczki styropianu lub resztki kartonu, a także przetrzeć gładkie powierzchnie w komorze za pomocą wilgotnej ściereczki. Kiedy wszystkie funkcje i parametry nowego piekarnika zostaną ustawione, a folie zabezpieczające ściągnięte, można śmiało przystąpić do przepalenia urządzenia. Na szczęście jest to bardzo prosty proces.

Wystarczy ustawić piekarnik na maksymalną moc i pozwolić mu rozgrzać się do żądanej temperatury. Zwykle czas takiego czyszczenia to około 30 minut, ale może różnić się w zależności od modelu – trzeba sprawdzić dokładne wskazania w instrukcji obsługi. Oczywiście cały proces odbywa się przy zamkniętych drzwiczkach, a wszystkie akcesoria z komory (np. blacha) muszą być wyjęte.

Warto pamiętać, że przepalanie nie jest przyjemne dla nosa. Zapach zwęglonego smaru, farby czy wazeliny będzie unosił się w powietrzu. Dlatego zalecamy otworzyć szeroko okno i włączyć okap, który pochłonie chociaż część uciążliwych aromatów.

Trzeba także mieć na uwadze, że niektóre zapachy będzie jeszcze czuć przez długi czas po pierwszym przepaleniu. Nie mają one jednak wpływu na smak potraw czy stan zdrowia. Oczywiście w przypadku wątpliwości, dotyczących czystości komory, można powtórzyć proces drugi raz.

piekarnik-nie-włącza-się

Zobacz inne nasze artykuły:

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 4.4 / 5. Liczba głosów: 157

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Informacje zwrotne Inline
Wyświetl wszystkie komentarze
dagus

Mam gorenje 6101l od 2 dni czy ktos mi napisze krok po kroku jak przewpalic piekarnik?

Martyna

Dokładna informacja jak to zrobić powinna znajdować się w instrukcji urządzenia. Ewentualnie zalecamy kontakt z samym producentem.

Monika

Witam, od kilku dni jestem posiadaczką nowej kuchni Gorenje MEKS514B. Czy to normalne że z tyłu zza pieca wydostaje się gorąca para podczas pieczenia (zwykłe pieczenie, blacha góra i dół) ? Czy ta para nie zaszkodzi kablowi elektrycznemu czy gazowemu? W poprzedniej kuchni tak się nie działo, był to Mastercook, starego typu jeszcze, bez żadnej elektroniki.
Będę wdzięczna za opinię w tej sprawie. Monika

endrhju

Mam podobny problem w kuchence beko

Sylwia

Witam, dzisiaj także zakupiłam kuchnie gorenje. W instrukcji napisane jest, że to norma i po zakończeniu pieczenia trzeba wytrzeć do sucha skroploną parę.

Mirosław

Na jakiej funkcji programowania wypalić piekarnik Smeg sfp750aopz czy wystarczy tylko ustawić temperaturę na max bez ustawiania programu?

Mario

Pomocna strona akurat dziś wypalam piekarnik i już się wystraszylem, że instalacja sie pali

Arkadius

Coraz bardziej lubię Waszą firmę za kompleksowość i poważne traktowanie klientów. Nie tylko sprzedaz, ale rady, porady, filmy, dobry call center i szybka realizacja zamówienia. Na razie 2 x zamawiałem do pralki i wszystko ok. Teraz przypadkiem trafiłem na super radę, bo myślałem, że coś nie tak z moim piekarnikiem. Jutro go przepale na maksa i wtedy posiłki będą miały smak.

Małgorzata

Witam, czy to normalne ze nowy piekarnik mocno grzeje boczne ścianki? Az sie dotknąć nie można.

Arkadius

Chybs zależy od modelu. Zawsze będzie wokół ciepło. Pytanie , czy to norma

Marta

Co jeśli ktoś przepalił piekarnik z folią zabezpieczającą w środku? Czy jest to szkodliwe? Proszę o odpowiedź.

Robert

Konkretny, niedługi artykuł i opisuje wszystko co trzeba zrobić, żeby wygrzać piekarnik! Dziękuję

Maciej

Czy dżwiczki od piekarnika mają być zamknięte czy otwarte proszę o odp.

Aleksandra

Zamknięte.

gal

debil ?
zamknięte idioto !!! otwórz sobie lodówkę i zobacz czy chłodzi ? skąd się biorą takie tłuki ?

16
0
Będę wdzięczny za komentarze.x