Dlaczego piekarnik przypala od spodu?

katarzyna | 25 października 2021

Jedną z często spotykanych usterek piekarników elektrycznych jest przypalanie od spodu wypieków. Problem ten nie zawsze musi wynikać z uszkodzenia samego urządzenia. Często jego przyczyną jest po prostu niewłaściwe użytkowanie. Poniżej omówimy kilka najczęściej spotykanych przyczyn problemu. Rozwiąż je, a Twój piekarnik znów zacznie piec tak, jak sobie życzysz.

Co zrobić, gdy piekarnik przypala od spodu?

Spalone od spodu potrawy czy wypieki mogą mieć związek z doborem blachy do pieczenia. Warto zwrócić uwagę na materiał wykonania – inaczej łapią temperaturę silikonowe foremki, a inaczej blacha emaliowana. Ta druga z kolei dłużej się nagrzewa i dłużej utrzymuje temperaturę. Blacha aluminiowa, która często używana jest w gastronomi też szybciej nagrzewa się, dlatego ostrożnie z temperaturą. Lepiej na początku obniżyć i w razie potrzeby zwiększyć w trakcie pieczenia.

Nieprawidłowe ustawienie temperatury

Piekarnik przypala od spodu w wyniku nieprawidłowej nastawy temperatury. Jeśli korzystasz z termoobiegu i jednocześnie z obu grzałek to bardzo szybko osiągniesz zadaną temperaturę, dodatkowo gorące masy powietrza mogą przesuszyć wypieki. Włączony termoobieg sprawia, że wszystkie potrawy szybciej dochodzą w piekarniku.

piekarnik przypala od spodu
piekarnik przypala wypieki

Uszkodzony termostat piekarnika

Jeśli temperatura wewnątrz piekarnika jest wyższa niż zadana to znak, że piekarnik przypala od spodu dosłownie wszystko, co włożymy. Uszkodzony termostat to najczęściej psujący się element obok grzałek. Awaria termostatu objawia się brakiem kontroli temperatury wewnątrz urządzenia zarówno gazowego, jak i elektrycznego. Na szczęście można go wymienić samodzielnie w zaciszu domowym. 

W wielu modelach piekarników gazowych termostat jest regulowany i zakończony kapilarą. Rozciąga się go na żądaną długość, tak aby czujnik znajdował się wewnątrz komory piekarnika. W przypadku elektrycznych piekarników termostat jest niewielki i wystarczy wpiąć go do wtyczki. 

Dlaczego piekarnik gazowy przypala od spodu?

Możliwe, że piekarnik przypala od spodu, ponieważ blacha z wypiekami ułożona jest za nisko. Nawet jeśli w tej sytuacji temperaturę piekarnika ustawimy tak, jak nakazuje przepis, to tuż przy spodzie wypieku będzie ona znacznie wyższa. Następnym razem przełóżmy blachę wyżej.

Piekarnik gazowy posiada otwartą komorę spalania – szczególnie w tych starszych modelach. Można regulować przesłonę, która wpływa na temperaturę w urządzeniu. Wbrew pozorom gotowanie na “gazówce” jest bardziej wymagające niż w kuchniach elektrycznych. Trzeba wyczuć piekarnik i nauczyć się nim posługiwać.

Zobacz nasze inne artykuły:

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 3.8 / 5. Liczba głosów: 25

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x