Płyta | Grzałka do ekspresu do kawy Melitta M808-1
Indeks: 5PZ-5S-CLMW-8MXDo czego służy grzałka w ekspresie do kawy?
Głównym elementem każdego ekspresu jest grzałka. Jej moc oraz kształt mogą się różnić w zależności od modelu i producenta, ale zawsze pełni takie samo zadanie, czyli podgrzewa wodę do określonej temperatury niezbędnej do zaparzenia ziaren kawy. Na obudowie grzałki umieszczone są również czujniki temperatury oraz bezpiecznik, które nadzorują cały proces. Tak, aby została osiągnięta optymalna temperatura parzenia około 90-95°C. Przez to, że woda nie jest doprowadzana do wrzenia sprawia, że napar jest bardziej aromatyczny. Efektywność działania grzałki zależy w dużym stopniu od twardości wody oraz od regularnej konserwacji całego urządzenia. Dlatego ważne jest wymienianie filtra wody oraz regularne odkamienianie ekspresu przy użyciu dostępnych na rynku preparatów.
Objawy uszkodzenia grzałki
Podczas używania ekspresu sukcesywnie następuje odkładanie się kamienia na grzałce. To zupełnie normalny proces, gdyż ma ona stały kontakt z wodą.
Osad wapienny ma ogromny wpływ na pracę samej grzałki:
- utrudnia swobodny przepływ wody,
- utrudnia oddawanie wytworzonego ciepła,
- zwiększa pobór mocy o nawet 30%.
Jak sprawdzić czy grzałka działa?
Grzałka umieszczona jest wewnątrz urządzenia, aby uzyskać do niej dostęp trzeba wyjąć wszystkie zbiorniki i zdemontować obudowę. Zalecamy obejrzenie filmu instruktażowego, który krok po kroku przedstawia ten proces.
Dzięki temu można ocenić czy wymontowana grzałka:
- posiada ciemny lub rdzawy nalot - sugeruje to, że doszło do przepalenia,
- ma nalot z kamienia na złączach wody - zaleca się przeprowadzenie odkamienienia całego urządzenia,
- powoduje nieprawidłowe odczyty miernika – może to dotyczyć grzałki oraz czujników temperatury, które się na niej znajdują, w takiej sytuacji pomiar oporności będzie nieprawidłowy, a sama grzałka może spowodować przebicie.
Trudność naprawy: |
|
---|---|
Indeks: | 5PZ-5S-CLMW-8MX |
Nazwa produktu: | Grzałka z płytą grzewczą |
Zobacz również: |