Grzałka termoobiegu do piekarnika 8014556 Amica
Indeks: 630-CC-0372Zamienniki:
Grzałka jest kluczowym elementem Twojego piekarnika.
Głównym zadaniem grzałki jest generowanie ciepła, niezbędnego do nagrzewania powietrza wewnątrz piekarnika. Jest to niezbędne w procesie pieczenia, podgrzewania lub gotowania różnorodnych potraw i ciast, które muszą być przygotowywane w odpowiedniej temperaturze.
Doskonałe ciasta i pieczenie wymagają uwagi i regularnego sprawdzania stanu grzałek piekarnika. Równomierny proces pieczenia i atrakcyjny wygląd potraw zależą od ich odpowiedniego funkcjonowania.
Większość dostępnych na rynku piekarników posiada trzy grzałki: górną, dolną i termoobiegu. Podczas użytkowania grzałki w piekarniku osiągają bardzo wysokie temperatury, co wpływa na ich naturalne zużycie i ryzyko uszkodzenia. Jeśli masz wątpliwości, czy to grzałka powoduje niedopiekanie lub przypalanie potraw, możesz to łatwo zdiagnozować. Zakup nowej części również nie jest dużym wydatkiem a wymiana nie zajmie dużo czasu i z powodzeniem uda się w warunkach domowych.
Sprawna grzałka, po nagrzaniu, żarzy się równomiernie i przybiera intensywną czerwoną barwę. Jeśli na powierzchni części występują odkształcenia, dziury lub pęcherzyki widoczne gołym okiem, są to potencjalne przyczyny uszkodzenia, wymagające natychmiastowej wymiany. Wykrycie tych uszkodzeń nie sprawia trudności; wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie obejrzeć.
Aby uniknąć rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, warto regularnie sprawdzać stan grzałek, na przykład raz w roku.
Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?
Oto kilka pierwszych symptomów:
- nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
- wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
- częściowe przypalenie potrawy,
- częściowe niedopiekanie,
- piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
- może zdarzyć się wybijanie korków.
Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?
Śledź przygotowywane wypieki i dania. Jeśli zauważysz nierównomierne pieczenie, przypalenia lub niedopiekanie potraw, sprawdź stan grzałki - pozwól jej wystygnąć, a jeśli to nie przyniesie odpowiedzi, rozgrzej ją, uruchamiając piekarnik.
Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.
Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?
- może zwiększyć zużycie prądu,
- niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
- spadnie wydajność piekarnika,
- wydłuży się czas pieczenia.
Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.
Instrukcja wymiany: | Wymiana grzałki termoobiegu w piekarniku |
---|---|
Trudność naprawy: |
|
Indeks: | 630-CC-0372 |
Strona: | termoobiegu |
Numer oryginalny: | 8014556 |
Nazwa produktu: | Grzałka termoobiegu |
Zobacz również: |