Grzałka termoobiegu do piekarnika 00098163 Gaggenau
Indeks: 731-WD-3793Uwaga! Ten produkt wymaga dopasowania do urządzenia.
Rola grzałki w Twoim piekarniku jest istotna.
Ciepło generowane przez grzałkę jest niezbędne do podgrzewania powietrza w piekarniku. To jest konieczne do procesu pieczenia, podgrzewania lub gotowania różnych potraw i ciast, które przecież muszą być odpowiednio podgrzewane.
Jeśli zależy Ci na doskonałych ciastach i pieczeniach, nie zapomnij o regularnej kontroli stanu grzałek piekarnika. To decyduje o smaku, równomiernym upieczeniu i atrakcyjnym wyglądzie potraw.
W większości dostępnych piekarników znajdziesz trzy rodzaje grzałek: górną, dolną i termoobiegu. Gdy działają w piekarnikach, osiągają bardzo wysokie temperatury, co naraża je na zużycie i uszkodzenie. Sprawdzenie, czy to grzałka jest przyczyną niedopiekania lub przypalania potraw, jest łatwe do zrealizowania. Zakup nowej grzałki to stosunkowo niewielki wydatek, a samodzielna wymiana nie zajmie dużo czasu. Można to zrobić w warunkach domowych.
Prawidłowo funkcjonująca grzałka, po nagrzaniu, żarzy się równomiernie, uzyskując intensywną czerwoną barwę. Każde odkształcenie, dziury lub pęcherzyki na jej powierzchni albo widoczny gołym okiem osad, to potencjalne przyczyny uszkodzenia części i konieczności natychmiastowej wymiany. Zauważanie tych uszkodzeń nie jest problematyczne, wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie przejrzeć.
Aby uniknąć rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, warto regularnie sprawdzać stan grzałek, na przykład raz w roku.
Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?
Oto kilka pierwszych symptomów:
- nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
- wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
- częściowe przypalenie potrawy,
- częściowe niedopiekanie,
- piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
- może zdarzyć się wybijanie korków.
Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?
Obserwuj przygotowywane wypieki i dania. W przypadku nierównomiernego pieczenia, przypaleń lub niedopiekania potraw, sprawdź stan grzałki - najpierw po schłodzeniu, a jeśli to nie pomoże, rozgrzej ją, włączając piekarnik.
Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.
Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?
- może zwiększyć zużycie prądu,
- niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
- spadnie wydajność piekarnika,
- wydłuży się czas pieczenia.
Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.
Instrukcja wymiany: | Wymiana grzałki termoobiegu w piekarniku |
---|---|
Trudność naprawy: |
|
Indeks: | 731-WD-3793 |
Strona: | termoobiegu |
Numer oryginalny: | 00098163 |
Nazwa produktu: | Grzałka termoobiegu |
Zobacz również: |