Uwaga! Ten produkt wymaga dopasowania do urządzenia.
Rola grzałki w Twoim piekarniku jest istotna.
Główną funkcją grzałki jest generowanie ciepła, które nagrzewa powietrze wewnątrz komory piekarnika. To jest nieodzowne w kontekście pieczenia, podgrzewania lub gotowania różnych potraw i ciast, które wymagają odpowiedniej temperatury.
Jeśli więc zależy Ci na doskonałych ciastach lub pieczeniach i chcesz aby były smaczne, równomiernie upieczone i świetnie wyglądały, zadbaj o stan grzałek piekarnika. Tylko wtedy osiągniesz zadowalające rezultaty kulinarne.
W większości dostępnych piekarników znajdziesz trzy rodzaje grzałek: górną, dolną i termoobiegu. Grzałki w piekarnikach, gdy są używane, osiągają bardzo wysokie temperatury, co może doprowadzić do ich zużycia i uszkodzenia. Pamiętaj, że zdiagnozowanie, czy to grzałka jest winna niedopiekania lub przypalania potraw, jest łatwe. Zakup nowej części nie obciąży zbytnio portfela, a sama wymiana jest łatwa do przeprowadzenia w warunkach domowych.
Sprawna grzałka, gdy jest nagrzana, żarzy się równomiernie i przybiera intensywną czerwoną barwę. Jeśli na powierzchni części występują odkształcenia, dziury lub pęcherzyki widoczne gołym okiem, są to potencjalne przyczyny uszkodzenia, wymagające natychmiastowej wymiany. Zauważanie tych uszkodzeń nie jest problematyczne, wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie przejrzeć.
Dla uniknięcia rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, zaleca się regularne sprawdzanie stanu grzałek, na przykład raz w roku.
Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?
Oto kilka pierwszych symptomów:
- nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
- wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
- częściowe przypalenie potrawy,
- częściowe niedopiekanie,
- piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
- może zdarzyć się wybijanie korków.
Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?
Obserwuj przygotowywane wypieki i dania. Jeśli zauważysz nierównomierne pieczenie, przypalenia lub niedopiekanie potraw, obejrzyj grzałkę - najpierw wystudzoną a jeśli to nie przyniesie odpowiedzi, rozgrzej ją, włączając piekarnik.
Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.
Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?
- może zwiększyć zużycie prądu,
- niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
- spadnie wydajność piekarnika,
- wydłuży się czas pieczenia.
Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.
Instrukcja wymiany: | Wymiana grzałki dolnej w piekarniku |
---|---|
Trudność naprawy: |
|
Indeks: | 721-RY-3088 |
Strona: | dolna |
Numer oryginalny: | ST0041896 |
Nazwa produktu: | Grzałka dolna |
Zobacz również: |
Opinie:
Zamiennik pasował i działa bez zarzutu. Polecam