Uwaga! Ten produkt wymaga dopasowania do urządzenia.
Grzałka to jedna z kluczowych części Twojego piekarnika.
Głównym zadaniem grzałki jest generowanie ciepła, niezbędnego do nagrzewania powietrza wewnątrz piekarnika. To jest nieodzowne w kontekście pieczenia, podgrzewania lub gotowania różnych potraw i ciast, które wymagają odpowiedniej temperatury.
Jeśli zależy Ci na doskonałych ciastach i pieczeniach, koniecznie monitoruj stan grzałek w piekarniku. To decyduje o smaku, równomiernym upieczeniu i atrakcyjnym wyglądzie potraw.
W większości dostępnych piekarników znajdziesz trzy rodzaje grzałek: górną, dolną i termoobiegu. Gdy działają, rozgrzewają się do bardzo wysokich temperatur i są mocno narażone na zużycie oraz uszkodzenie. Jeśli masz wątpliwości, czy to grzałka powoduje niedopiekanie lub przypalanie potraw, możesz to łatwo zdiagnozować. Kupno nowej grzałki to niewielki wydatek, a jej wymiana nie zajmie dużo czasu. Można z powodzeniem zrobić w warunkach domowych.
Poprawnie pracująca grzałka, gdy jest nagrzana, równomiernie żarzy się, osiągając intensywną czerwoną barwę. Każde odkształcenie, dziury lub pęcherzyki na jej powierzchni albo widoczny gołym okiem osad, to potencjalne przyczyny uszkodzenia części i konieczności natychmiastowej wymiany. Rozpoznanie tych uszkodzeń nie stanowi trudności, wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie się przyjrzeć.
Dla uniknięcia rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, zaleca się regularne sprawdzanie stanu grzałek, na przykład raz w roku.
Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?
Oto kilka pierwszych symptomów:
- nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
- wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
- częściowe przypalenie potrawy,
- częściowe niedopiekanie,
- piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
- może zdarzyć się wybijanie korków.
Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?
Obserwuj proces przygotowywania wypieków i dań. W przypadku nierównomiernego pieczenia, przypaleń lub niedopiekania potraw, sprawdź stan grzałki - najpierw po schłodzeniu, a jeśli to nie pomoże, rozgrzej ją, włączając piekarnik.
Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.
Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?
- może zwiększyć zużycie prądu,
- niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
- spadnie wydajność piekarnika,
- wydłuży się czas pieczenia.
Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.
Instrukcja wymiany: | Wymiana grzałki dolnej w piekarniku |
---|---|
Trudność naprawy: |
|
Indeks: | 729-XR-0977 |
Napięcie: | 230 V |
Długość: | 460 mm |
Szerokość: | 328 mm |
Moc: | 600 W |
Strona: | dolna |
Szerokość kołnierza: | 24 mm |
Długość kołnierza: | 60 mm |
Numer oryginalny: | DG4700031A |
Nazwa produktu: | Grzałka dolna |
Zobacz również: |
Opinie:
Kilka minut i już kuchenka działa wydajnie jak kiedyś.