Grzałka dolna 1600W do piekarnika Ardo
Indeks: 736-AL-1091Zamienniki:
Rola grzałki w Twoim piekarniku jest istotna.
Kluczowym zadaniem grzałki jest wytworzenie ciepła, które ogrzewa powietrze w komorze piekarnika. To jest niezbędne do pieczenia, podgrzewania i gotowania różnych potraw i ciast, które wymagają odpowiedniego stopnia temperatury.
Jeśli marzysz o doskonałych ciastach i pieczeniach, regularnie sprawdzaj stan grzałek w piekarniku. To klucz do smaku, równomiernego upieczenia i atrakcyjnego wyglądu potraw.
Górna, dolna i termoobiegu to trzy rodzaje grzałek, które znajdziesz w większości piekarników dostępnych na rynku. Gdy działają, rozgrzewają się do bardzo wysokich temperatur i są mocno narażone na zużycie oraz uszkodzenie. Pamiętaj, że zdiagnozowanie czy to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedopiekanie lub przypalanie dań jest łatwe. Kupno nowej grzałki to niewielki wydatek, a jej wymiana nie zajmie dużo czasu. Można z powodzeniem zrobić w warunkach domowych.
Prawidłowo funkcjonująca grzałka, po nagrzaniu, żarzy się równomiernie, uzyskując intensywną czerwoną barwę. W przypadku, gdy na powierzchni części zauważysz odkształcenia, dziury lub widoczny gołym okiem osad, są to potencjalne sygnały uszkodzenia, wymagające pilnej wymiany. Zauważanie tych uszkodzeń nie jest problematyczne, wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie przejrzeć.
Dla uniknięcia rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, zalecamy regularne monitorowanie stanu grzałek, na przykład raz w roku.
Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?
Oto kilka pierwszych symptomów:
- nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
- wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
- częściowe przypalenie potrawy,
- częściowe niedopiekanie,
- piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
- może zdarzyć się wybijanie korków.
Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?
Obserwuj proces przygotowywania wypieków i dań. W przypadku nierównomiernego pieczenia, przypaleń lub niedopiekania potraw, sprawdź stan grzałki - najpierw po schłodzeniu, a jeśli to nie pomoże, rozgrzej ją, włączając piekarnik.
Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.
Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?
- może zwiększyć zużycie prądu,
- niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
- spadnie wydajność piekarnika,
- wydłuży się czas pieczenia.
Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.
Instrukcja wymiany: | Wymiana grzałki dolnej w piekarniku |
---|---|
Trudność naprawy: |
|
Indeks: | 736-AL-1091 |
Napięcie: | 230 V |
Długość: | 360400 mm |
Szerokość: | 360 mm |
Moc: | 1600 W |
Ilość: | 1 szt. |
Strona: | dolna |
Szerokość kołnierza: | 22 mm |
Rozstaw złącz: | 18 mm |
Długość kołnierza: | 70 mm |
Numer oryginalny: | 524012200 |
Nazwa produktu: | Grzałka dolna |
Zobacz również: |