Uwaga! Ten produkt wymaga dopasowania do urządzenia.
W Twoim piekarniku grzałka pełni znaczącą rolę.
Głównym zadaniem grzałki jest generowanie ciepła, niezbędnego do nagrzewania powietrza wewnątrz piekarnika. Jest to konieczne do procesu pieczenia, podgrzewania lub gotowania różnorodnych potraw i ciast, które przecież muszą być odpowiednio podgrzewane.
Aby cieszyć się doskonałymi ciastami i pieczeniami, koniecznie sprawdzaj stan grzałek w piekarniku. To kluczowe dla uzyskania smacznych, równomiernie upieczonych i atrakcyjnie wyglądających potraw.
Większość dostępnych na rynku piekarników posiada trzy grzałki: górną, dolną i termoobiegu. W trakcie użytkowania grzałki w piekarnikach osiągają bardzo wysokie temperatury, co zwiększa ryzyko ich zużycia i uszkodzenia. Pamiętaj, że zdiagnozowanie, czy to grzałka jest winna niedopiekania lub przypalania potraw, jest łatwe. Zakup nowej części nie jest dużym wydatkiem, a wymiana grzałki nie zajmie dużo czasu, z powodzeniem uda się w warunkach domowych.
Sprawna grzałka, gdy jest nagrzana, żarzy się równomiernie i przybiera intensywną czerwoną barwę. Jeśli na powierzchni części zauważysz odkształcenia, dziury lub pęcherzyki widoczne gołym okiem, są to potencjalne sygnały uszkodzenia, które natychmiast wymagają wymiany. Zauważenie tych uszkodzeń nie jest problematyczne, wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie przejrzeć.
Aby uniknąć rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, warto regularnie monitorować stan grzałek, na przykład raz w roku.
Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?
Oto kilka pierwszych symptomów:
- nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
- wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
- częściowe przypalenie potrawy,
- częściowe niedopiekanie,
- piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
- może zdarzyć się wybijanie korków.
Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?
Monitoruj przygotowywane wypieki i dania. W przypadku nierównomiernego pieczenia, przypaleń lub niedopiekania potraw, zwróć uwagę na stan grzałki - najpierw po schłodzeniu, a jeśli to nie pomoże, rozgrzej ją, włączając piekarnik.
Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.
Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?
- może zwiększyć zużycie prądu,
- niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
- spadnie wydajność piekarnika,
- wydłuży się czas pieczenia.
Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.
Trudność naprawy: |
|
---|---|
Indeks: | 723-UZ-1521 |
Napięcie: | 230 V |
Długość: | 39,5 cm |
Szerokość: | 37,2 cm |
Moc: | 2300 W |
Szerokość kołnierza: | 2,2 cm |
Długość kołnierza: | 8 cm |
Numer oryginalny: | 865948 |
Nazwa produktu: | Grzałka |
Zobacz również: |
Opinie:
Działa i pasuje. Elementy są wysokiej jakości i pasują perfekcyjnie.