Kategorie części
zamknij

Grzałka do piekarnika 83340310 Teka

Indeks: 721-TW-2861
gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka
(Produkt nie ma jeszcze oceny)
Produkt niedostępny ?
Zamienniki:
Grzałka termoobiegu do piekarnika 83340310 Teka
8490 Wyślemy jutro
Grzałka do piekarnika 83340310 Teka Grzałka do piekarnika 83340310 Teka
000
Dopasuj do urządzenia
Nie pasuje do Twojego sprzętu Zobacz części do Twojego sprzętu
Część pasuje do Twojego urządzenia. Zobacz inne pasujące części.
Opis produktu:

Grzałka to jedna z ważniejszych części Twojego piekarnika!

Ciepło generowane przez grzałkę jest niezbędne do podgrzewania powietrza w piekarniku. To jest konieczne do procesu pieczenia, podgrzewania i gotowania różnych potraw i ciast, które wymagają odpowiedniej temperatury.

Jeśli zależy Ci na doskonałych ciastach i pieczeniach, nie zapomnij o regularnej kontroli stanu grzałek piekarnika. To decyduje o smaku, równomiernym upieczeniu i atrakcyjnym wyglądzie potraw.

W większości dostępnych piekarników znajdziesz trzy rodzaje grzałek: górną, dolną i termoobiegu. Gdy działają, rozgrzewają się do bardzo wysokich temperatur i są mocno narażone na zużycie oraz uszkodzenie. Sprawdzenie, czy to grzałka jest przyczyną niedopiekania lub przypalania potraw, jest łatwe do zrealizowania. Zakup nowej części nie jest dużym wydatkiem, a wymiana grzałki nie zajmie dużo czasu, z powodzeniem uda się w warunkach domowych.

Prawidłowo funkcjonująca grzałka, po nagrzaniu, żarzy się równomiernie, uzyskując intensywną czerwoną barwę. Jeśli na powierzchni grzałki pojawią się odkształcenia, dziury lub pęcherzyki widoczne gołym okiem, są to potencjalne sygnały uszkodzenia, które wymagają natychmiastowej wymiany. Zaobserwowanie tych uszkodzeń nie jest kłopotliwe, wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie obejrzeć.

Aby uniknąć rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, warto regularnie sprawdzać stan grzałek, na przykład raz w roku.

Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?

Oto kilka pierwszych symptomów:

  • nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
  • wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
  • częściowe przypalenie potrawy,
  • częściowe niedopiekanie,
  • piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
  • może zdarzyć się wybijanie korków.

Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?

Obserwuj przygotowywane wypieki i dania. W przypadku nierównomiernego pieczenia, przypaleń lub niedopiekania potraw, sprawdź stan grzałki - najpierw po schłodzeniu, a jeśli to nie pomoże, rozgrzej ją, włączając piekarnik.

Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.

Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?

  • może zwiększyć zużycie prądu,
  • niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
  • spadnie wydajność piekarnika,
  • wydłuży się czas pieczenia.

Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.




prowadzisz serwis
Prowadzisz serwis w branży RTV / AGD / IT? Poznaj naszą ofertę dla serwisów
Zobacz szczegóły
scroll top