Grzałka do piekarnika 8071468 AMICA
Indeks: 713-ZR-3645Uwaga! Ten produkt wymaga dopasowania do urządzenia.
Grzałka jest kluczowym elementem Twojego piekarnika.
Najważniejszą funkcją grzałki jest generowanie ciepła, które ogrzewa powietrze wewnątrz komory piekarnika. Jest to niezbędne do pieczenia, podgrzewania lub gotowania różnych potraw i ciast, które przecież potrzebują odpowiedniej temperatury.
Jeśli zależy Ci na doskonałych ciastach i pieczeniach, koniecznie monitoruj stan grzałek w piekarniku. To decyduje o smaku, równomiernym upieczeniu i atrakcyjnym wyglądzie potraw.
Większość piekarników dostępnych na rynku posiada trzy grzałki: górną, dolną i termoobiegu. Gdy działają, rozgrzewają się do bardzo wysokich temperatur i są mocno narażone na zużycie oraz uszkodzenie. Sprawdzenie, czy to grzałka jest przyczyną niedopiekania lub przypalania potraw, jest łatwe do zrealizowania. Zakup nowej grzałki to stosunkowo niewielki wydatek, a samodzielna wymiana nie zajmie dużo czasu. Można to zrobić w warunkach domowych.
Jeśli grzałka działa prawidłowo, po nagrzaniu jej powierzchnia równomiernie żarzy się, osiągając intensywną czerwoną barwę. W przypadku, gdy na powierzchni części zauważysz odkształcenia, dziury lub widoczny gołym okiem osad, są to potencjalne sygnały uszkodzenia, wymagające pilnej wymiany. Wykrycie tych uszkodzeń nie sprawia trudności; wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie obejrzeć.
Aby uniknąć rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami możesz sprawdzać stan grzałek co jakiś czas, na przykład raz w roku.
Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?
Oto kilka pierwszych symptomów:
- nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
- wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
- częściowe przypalenie potrawy,
- częściowe niedopiekanie,
- piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
- może zdarzyć się wybijanie korków.
Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?
Obserwuj proces przygotowywania wypieków i dań. W przypadku nierównomiernego pieczenia, przypaleń lub niedopiekania potraw, sprawdź stan grzałki - najpierw po schłodzeniu, a jeśli to nie pomoże, rozgrzej ją, włączając piekarnik.
Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.
Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?
- może zwiększyć zużycie prądu,
- niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
- spadnie wydajność piekarnika,
- wydłuży się czas pieczenia.
Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.
Trudność naprawy: |
|
---|---|
Indeks: | 713-ZR-3645 |
Numer oryginalny: | 8071468 |
Nazwa produktu: | Grzałka |
Nazwa serwisowa: | Grzejnik |
Zobacz również: |