Końcówki do miksera – które do czego służą?

marta | 30 stycznia 2024

Mikser, choć jest niewielkim akcesorium kuchennym, może nas wyręczyć z wielu uciążliwych czynności podczas gotowania czy pieczenia. Mieszanie, ubijanie czy rozdrabnianie to tylko jedne z wielu funkcji tego drobnego sprzętu. W wielofunkcyjności miksera zdecydowanie pomaga ilość końcówek, a każda z nich ma inne użycie. Jeżeli chcesz dowiedzieć się jakie są końcówki do miksera, które do czego służą i z jakimi składnikami poradzą sobie najlepiej, czytaj dalej.

końcówki do miksera które do czego

Zanim kupisz

Jeżeli planujesz osobny zakup końcówek, których brakowało w zestawie podczas zakupu miksera lub uległy uszkodzeniu, warto zwrócić uwagę na kilka aspektów. Najważniejszym z nich jest dopasowanie. Końcówki do miksera mogą się różnić np. rodzajem gwintów. Jest to ta część, którą wczepia się do urządzenia – bardzo ważne jest więc, aby pasowała do Twojego modelu.

Sprawdzaj też materiały, z jakich wykonane są końcówki. Najlepszy materiał to taki, który jest solidny, mało podatny na uszkodzenia mechaniczne, a także odporny na rdzę – a więc stal nierdzewna. Jakie są więc końcówki do miksera, którego do czego służą i co pomogą Ci upiec?

Końcówka do ubijania

Jest to prawdopodobnie najbardziej klasyczna i „popularna” końcówka do miksera. Służy ona głównie do ubijania jajek na pianę i wygląda jak zwykła ręczna trzepaczka. Jej kształt pozwala wtłoczyć do ubijanych składników powietrze, dzięki czemu tworzy się piana, a białka jajek stają się puszyste.

Końcówka do ciasta

Mniej gęste, a bardziej lejące ciasto wyrobisz za pomocą końcówek o kształcie spiralki zakończonej haczykiem. Taki mieszak pomoże Ci zrobić np. sernik.

Końcówka do wyrabiania ciasta drożdżowego

Kształt końcówki zależy od rodzaju wyrabianego ciasta – do drożdżowego czy kruchego zazwyczaj będzie inna. Ciasto drożdżowe wyrobisz przy użyciu mieszaka w kształcie haka. Końcówka dobrze poradzi sobie również z ciastem na makaron.

Końcówka do wyrabiania ciasta kruchego

Do ciasta kruchego służy końcówka o kształcie zaokrąglonego trójkąta, z jednym lub kilkoma dużymi otworami w środku. Takie mieszadło dobrze sprawdza się do wyrabiania mas o gęstej konsystencji. Jego kształt zapobiega napowietrzaniu ciasta.

Nasadka miksująca

Jak sama nazwa wskazuje, ta końcówka ma miksować i rozdrabniać składniki. Na jej końcu znajduje się kopułka z ostrzami w środku. Przygotujesz dzięki niej owocowy koktajl lub warzywną zupę krem. Ważne jest, aby nie używać nasadki miksującej do gorących składników – mogłoby to przyczynić się do stępienia ostrzy. Podobny skutek może przynieść rozdrabnianie bardzo twardych składników, jak orzechy.

jakie końcówki do miksera do czego

Końcówki do miksera – które do czego służą? Podsumowanie

W przypadku uszkodzenia końcówki miksera, może ona nie spełniać dobrze swojego zadania. Uszkodzenia mechaniczne mogą zdarzać się przy wyrabianiu zbyt twardych składników. Stępienie i starcie ostrzy nasadki czy wygięcie drucika trzepaczki to przypadki, w których warto znaleźć nową część wymienną. Nie przejmuj się jednak, jeżeli na powierzchni widnieją tylko rysy lub przebarwienia, które nie są rdzą.

Wymieszanie lub utarcie składników za pomocą końcówki, która do tego nie służy zazwyczaj nie grozi jednak niczym poważnym – jeżeli mieszadła wykonane są z solidnego materiału, nie powinny się uszkodzić. Mimo to, użycie odpowiedniej końcówki nie tylko znacznie przyspieszy pracę, ale także da dużo lepsze efekty.

Zobacz inne artykuły:

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Informacje zwrotne Inline
Wyświetl wszystkie komentarze
Paweł

Bardzo fajny pomocny artykuł. Więcej takich

Luiza

tak tak

2
0
Będę wdzięczny za komentarze.x