Naprawiaj, nie wyrzucaj!
Dołącz do #RepairChallenge

Jak działa lodówka?

Jak działa lodówka?

Zasada działania lodówki nie dla wszystkich użytkowników może być jasna. Nie ma się co dziwić, ponieważ wykorzystuje kilka procesów fizycznych, aby móc spełnić swoją rolę. Zrozumienie pracy tego urządzenia może pomóc w zdiagnozowaniu wielu usterek i nie tylko. A więc do dzieła. Czas na edukację!


Budowa lodówki

Lodówka, a tak naprawdę chłodziarko-zamrażarka, składa się z kilku ważnych elementów, tj.:

  • Agregat (sprężarka),
  • Parownik,
  • Skraplacz.

Co najważniejsze, w obiegu musi krążyć czynnik chłodniczy R600A, który jest gazem, poruszającym się w obiegu zamkniętym. Oczywiście nie można również zapomnieć o czujnikach temperatury NTC, termostatach, oświetleniu i module sterującym. Niektóre nowsze modele lodówek posiadają dwa agregaty, działające niezależnie od siebie. Zazwyczaj jeden jest dla chłodziarki a drugi dla zamrażarki.

Jak działa lodówka
Agregat lodówki

Jak działa lodówka?

Agregat pobiera prąd z gniazdka elektrycznego, dzięki czemu możliwy jest przepływ czynnika chłodniczego i zmiany stanu jego skupienia, tj. parowanie, sprężanie, skraplanie i rozprężanie. W dużym skrócie -procesy fizyczne umożliwiają oddawanie ciepła do otoczenia, a wpuszczanie chłodnego powietrza do wnętrza komory lodówki.

Przepływ powietrza realizowany jest przez wentylatory, dlatego tak ważne jest nie zatykanie kanałów wentylacyjnych produktami spożywczymi. Oczywiście cykl ten stale się powtarza. Każde zaburzenie cyklu może powodować różnego rodzaju usterki, np. lodówka nie chłodzi, nie utrzymuje zadanej temperatury itp.

Sprężarka załącza się kilka razy w ciągu dnia. Dostaje sygnał od klixona (startera) na podstawie zmian temperatury wewnątrz lodówki. Do nastawiania temperatury w lodówce służy termostat (pokrętło termostatu w starszych modelach lub nastawa na elektronicznym wyświetlaczu – nowe lodówki).

Jak działa lodówka
Wentylator w lodówce

Jaką temperaturę ustawić w lodówce?

Optymalna temperatura w lodówce to 3-6 stopni Celsjusza w zależności od ilości posiadanych produktów. Im mniej artykułów, tym temperatura nie musi być specjalnie niższa. Dlatego kluczem jest dostosowanie odpowiedniej temperatury do ilości żywności.

Dobrym rozwiązaniem są wydzielone komory specjalnego zastosowania, np. komora szybkiego schładzania czy komora świeżości, gdzie panują odrębne warunki klimatyczne niż w całej lodówce. Większość nowoczesnych lodówek wyposażona jest w rozwiązania, ułatwiające przechowywanie ryb, warzyw czy mięsa.

Warto mieć na uwadze, że lodówka w trakcie pracy wydaje naprawdę różne dźwięki. Czasami słyszeć można, że woda szumi albo stuka, szczególnie gdy załącza się sprężarka. Jest to objaw normalny. Na instrukcji obsługi pokazane są obrazki, jakie dźwięki może wydawać dana chłodziarko-zamrażarka i warto się z nimi zapoznać, żeby nie martwić się, czy coś jest z nią nie tak.

Jak działa lodówka
Balkonik do lodówki
Oceń post:
avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
oleklololololol Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
lololololol
Gość
lololololol

„Im mniej artykułów, tym temp. nie musi być specjalnie niska, ponieważ mało ciepła żywność wytwarza.” SERIO???? 😀 😀 😀 zapewniam was, ze zywnosc, jesli jest martwa, to nie wytwarza ciepla 😀

olek
Gość
olek

kamienie trzymasz w lodówce ?