Grzałka do ekspresu SEB SS200901
Indeks: 704-LC-0898Uwaga! Ten produkt wymaga dopasowania do urządzenia.
Do czego służy grzałka w ekspresie do kawy?
Kluczowym elementem każdego ekspresu jest grzałka. W zależności od modelu oraz producenta może się różnić kształtem oraz mocą, jednak pełnione przez nią zadanie jest zawsze takie samo: podgrzanie wody do określonej temperatury niezbędnej do zaparzenia kawy. Na obudowie grzałki umieszczone są również czujniki temperatury oraz bezpiecznik, które nadzorują cały proces. Tak, aby została osiągnięta optymalna temperatura parzenia około 90-95°C. Przez to, że woda nie jest doprowadzana do wrzenia sprawia, że napar jest bardziej aromatyczny. Efektywność działania grzałki jest mocno uzależniona od twardości wody oraz przeprowadzania konserwacji całego urządzenia. Dlatego warto regularnie korzystać z dostępnych na rynku preparatów do odkamieniania oraz wymieniać filtr wody w ekspresie.
Objawy uszkodzenia grzałki
Podczas używania ekspresu sukcesywnie następuje odkładanie się kamienia na grzałce. To naturalny proces, ponieważ ma ona ciągły kontakt z wodą.
Dlatego na działanie samej grzałki mocno wpływa nagromadzony osad wapienny, powodując:
- utrudnione oddawanie wytworzonego ciepła,
- utrudniony przepływ wody,
- zwiększony pobór mocy o nawet 30%.
Jak sprawdzić czy grzałka działa?
Grzałka znajduje się w środku urządzenia, by się do niej dostać należy wyjąć pojemniki i rozkręcić obudowę. Zalecamy obejrzenie filmu instruktażowego, który krok po kroku przedstawia ten proces.
Da to możliwość ocenienia czy wymontowana grzałka:
- ma ciemny nalot lub rdzę – to informacja, że została przepalona,
- posiada kamień na złączach wody – warto wtedy odkamienić całe urządzenie,
- powoduje nieprawidłowe wskazania miernika - może to dotyczyć zarówno grzałki jak i elementów które się na niej znajdują, pomiar oporności jest wtedy nieprawidłowy, a sama grzałka może powodować przebicie.
Trudność naprawy: |
|
---|---|
Indeks: | 704-LC-0898 |
Numer oryginalny: | SS200901 |
Nazwa produktu: | Grzałka |
Zobacz również: |