Grzałka termoobiegu 2000W do piekarnika 95X1211 Fagor
Indeks: 736-AE-0263Zamienniki:
Grzałka to jedna z ważniejszych części Twojego piekarnika!
Kluczowym zadaniem grzałki jest wytworzenie ciepła, które ogrzewa powietrze w komorze piekarnika. To jest niezbędne do właściwego pieczenia, podgrzewania i gotowania różnych potraw i ciast, które wymagają odpowiedniego stopnia temperatury.
Aby cieszyć się doskonałymi ciastami i pieczeniami, koniecznie sprawdzaj stan grzałek w piekarniku. To kluczowe dla uzyskania smacznych, równomiernie upieczonych i atrakcyjnie wyglądających potraw.
Większość dostępnych na rynku piekarników posiada trzy grzałki: górną, dolną i termoobiegu. Podczas użytkowania grzałki w piekarniku osiągają bardzo wysokie temperatury, co wpływa na ich naturalne zużycie i ryzyko uszkodzenia. Pamiętaj, że zdiagnozowanie, czy to grzałka jest winna niedopiekania lub przypalania potraw, jest łatwe. Zakup nowej części nie obciąży zbytnio portfela, a sama wymiana jest łatwa do przeprowadzenia w warunkach domowych.
Poprawnie funkcjonująca grzałka, kiedy jest nagrzana, równomiernie żarzy się, osiągając intensywną czerwoną barwę. Jeśli na powierzchni części zauważysz odkształcenia, dziury lub pęcherzyki widoczne gołym okiem, są to potencjalne sygnały uszkodzenia, które natychmiast wymagają wymiany. Zaobserwowanie tych uszkodzeń nie jest kłopotliwe, wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie obejrzeć.
Dla uniknięcia rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, zalecamy regularne sprawdzanie stanu grzałek, na przykład raz w roku.
Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?
Oto kilka pierwszych symptomów:
- nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
- wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
- częściowe przypalenie potrawy,
- częściowe niedopiekanie,
- piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
- może zdarzyć się wybijanie korków.
Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?
Monitoruj przygotowywane wypieki i dania. W przypadku nierównomiernego pieczenia, przypaleń lub niedopiekania potraw, zwróć uwagę na stan grzałki - najpierw po schłodzeniu, a jeśli to nie pomoże, rozgrzej ją, włączając piekarnik.
Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.
Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?
- może zwiększyć zużycie prądu,
- niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
- spadnie wydajność piekarnika,
- wydłuży się czas pieczenia.
Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.
Instrukcja wymiany: | Wymiana grzałki termoobiegu w piekarniku |
---|---|
Trudność naprawy: |
|
Indeks: | 736-AE-0263 |
Napięcie: | 230 V |
Moc: | 2000 W |
Rozstaw mocowań: | 36 mm |
Średnica wewnętrzna: | 180 mm |
Średnica zewnętrzna: | 195 mm |
Ilość: | 1 szt. |
Strona: | termoobiegu |
Szerokość kołnierza: | 16 mm |
Długość kołnierza: | 46 mm |
Numer oryginalny: | 95X1211 |
Nazwa produktu: | Grzałka termoobiegu |
Zobacz również: |