Grzałka termoobiegu do piekarnika 806891275 Smeg
Indeks: 723-GT-1644Zamienniki:
?Uwaga! Ten produkt wymaga dopasowania do urządzenia.
Grzałka to jedna z ważniejszych części Twojego piekarnika!
Głównym zadaniem grzałki jest generowanie ciepła, niezbędnego do nagrzewania powietrza wewnątrz piekarnika. To jest niezbędne do właściwego pieczenia, podgrzewania i gotowania różnych potraw i ciast, które wymagają odpowiedniego stopnia temperatury.
Aby uzyskać doskonałe ciasta i pieczenie, regularnie sprawdzaj stan grzałek piekarnika. Równomierny proces pieczenia i atrakcyjny wygląd potraw zależą od ich efektywności.
Większość dostępnych na rynku piekarników posiada trzy grzałki: górną, dolną i termoobiegu. Podczas użytkowania grzałki w piekarniku osiągają bardzo wysokie temperatury, co wpływa na ich naturalne zużycie i ryzyko uszkodzenia. Zdiagnozowanie, czy to grzałka jest odpowiedzialna za niedopiekanie lub przypalanie potraw, jest stosunkowo proste. Zakup nowej części również nie jest dużym wydatkiem a wymiana nie zajmie dużo czasu i z powodzeniem uda się w warunkach domowych.
Prawidłowo działająca grzałka po nagrzaniu żarzy się równomiernie i osiąga czerwoną barwę.
Każde odkształcenie, dziura lub pęcherzyk na powierzchni części, widoczny gołym okiem, może być potencjalną przyczyną uszkodzenia, wymagającą natychmiastowej wymiany. Zaobserwowanie tych uszkodzeń nie jest kłopotliwe, wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie obejrzeć.
Dla uniknięcia rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, zalecamy regularne sprawdzanie stanu grzałek, na przykład raz w roku.
Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?
Oto kilka pierwszych symptomów:
- nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
- wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
- częściowe przypalenie potrawy,
- częściowe niedopiekanie,
- piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
- może zdarzyć się wybijanie korków.
Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?
Obserwuj przygotowywane wypieki i dania. W przypadku nierównomiernego pieczenia, przypaleń lub niedopiekania potraw, sprawdź stan grzałki - najpierw po schłodzeniu, a jeśli to nie pomoże, rozgrzej ją, włączając piekarnik.
Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.
Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?
- może zwiększyć zużycie prądu,
- niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
- spadnie wydajność piekarnika,
- wydłuży się czas pieczenia.
Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.
Instrukcja wymiany: | Wymiana grzałki termoobiegu w piekarniku |
---|---|
Trudność naprawy: |
|
Indeks: | 723-GT-1644 |
Strona: | termoobiegu |
Numer oryginalny: | 806891275 |
Nazwa produktu: | Grzałka termoobiegu |
Zobacz również: |