Grzałka górna do piekarnika 79X8668 Brandt
Indeks: 732-HW-1674Zamienniki:
Grzałka to jedna z kluczowych części Twojego piekarnika.
Kluczową właściwością grzałki jest generowanie ciepła, które nagrzewa powietrze w komorze piekarnika, umożliwiając pieczenie potraw. To jest konieczne do procesu pieczenia, podgrzewania lub gotowania różnych potraw i ciast, które przecież muszą być odpowiednio podgrzewane.
Doskonałe ciasta i pieczenie wymagają właściwego funkcjonowania grzałek piekarnika. Dbaj o ich stan, aby cieszyć się smacznymi, równomiernie upieczonymi i estetycznymi potrawami.
W większości dostępnych piekarników znajdziesz trzy rodzaje grzałek: górną, dolną i termoobiegu. Podczas użytkowania grzałki w piekarniku osiągają bardzo wysokie temperatury, co wpływa na ich naturalne zużycie i ryzyko uszkodzenia. Zdiagnozowanie, czy to grzałka jest odpowiedzialna za niedopiekanie lub przypalanie potraw, jest stosunkowo proste. Zakup nowej części nie obciąży zbytnio portfela, a sama wymiana jest łatwa do przeprowadzenia w warunkach domowych.
Gdy grzałka działa poprawnie, po nagrzaniu jej powierzchnia żarzy się równomiernie, przybierając intensywną czerwoną barwę. W przypadku, gdy na powierzchni części zauważysz odkształcenia, dziury lub widoczny gołym okiem osad, są to potencjalne sygnały uszkodzenia, wymagające pilnej wymiany. Rozpoznanie tych uszkodzeń nie stanowi trudności, wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie się przyjrzeć.
Aby uniknąć rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, warto regularnie sprawdzać stan grzałek, na przykład raz w roku.
Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?
Oto kilka pierwszych symptomów:
- nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
- wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
- częściowe przypalenie potrawy,
- częściowe niedopiekanie,
- piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
- może zdarzyć się wybijanie korków.
Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?
Monitoruj przygotowywane wypieki i dania. W przypadku nierównomiernego pieczenia, przypaleń lub niedopiekania potraw, zwróć uwagę na stan grzałki - najpierw po schłodzeniu, a jeśli to nie pomoże, rozgrzej ją, włączając piekarnik.
Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.
Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?
- może zwiększyć zużycie prądu,
- niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
- spadnie wydajność piekarnika,
- wydłuży się czas pieczenia.
Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.
Instrukcja wymiany: | Wymiana grzałki górnej w piekarniku |
---|---|
Trudność naprawy: |
|
Indeks: | 732-HW-1674 |
Strona: | górna |
Numer oryginalny: | 79X8668 |
Nazwa produktu: | Grzałka górna |
Nazwa serwisowa: | Grzejnik górny |
Zobacz również: |