Kategorie części
zamknij

Grzałka górna do piekarnika 73950 Nardi

Indeks: 704-YV-3396
gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka
(Produkt nie ma jeszcze oceny)
Produkt niedostępny ?
Zamienniki:
Grzałka do piekarnika Brandt
14612 Wyślemy we wtorek
Grzałka górna 2600W do piekarnika 74X2398 Fagor
Grzałka górna do piekarnika 73950 Nardi Grzałka górna do piekarnika 73950 Nardi
000
Dopasuj do urządzenia
Nie pasuje do Twojego sprzętu Zobacz części do Twojego sprzętu
Część pasuje do Twojego urządzenia. Zobacz inne pasujące części.
Opis produktu:

Rola grzałki w Twoim piekarniku jest istotna.

Ciepło generowane przez grzałkę jest niezbędne do podgrzewania powietrza w piekarniku. Jest to konieczne do procesu pieczenia, podgrzewania lub gotowania różnorodnych potraw i ciast, które przecież muszą być odpowiednio podgrzewane.

Aby cieszyć się doskonałymi ciastami i pieczeniami, koniecznie sprawdzaj stan grzałek w piekarniku. To kluczowe dla uzyskania smacznych, równomiernie upieczonych i atrakcyjnie wyglądających potraw.

Większość dostępnych na rynku piekarników posiada trzy grzałki: górną, dolną i termoobiegu. Gdy działają, rozgrzewają się do bardzo wysokich temperatur i są mocno narażone na zużycie oraz uszkodzenie. Pamiętaj, że zdiagnozowanie, czy to grzałka jest winna niedopiekania lub przypalania potraw, jest łatwe. Zakup nowej części nie obciąży zbytnio portfela, a sama wymiana jest łatwa do przeprowadzenia w warunkach domowych.

Sprawna grzałka, gdy jest nagrzana, żarzy się równomiernie i przybiera intensywną czerwoną barwę. Jeśli na powierzchni grzałki pojawią się odkształcenia, dziury lub pęcherzyki widoczne gołym okiem, są to potencjalne sygnały uszkodzenia, które wymagają natychmiastowej wymiany. Zauważanie tych uszkodzeń nie jest problematyczne, wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie przejrzeć.

Aby uniknąć rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, warto regularnie monitorować stan grzałek, na przykład raz w roku.

Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?

Oto kilka pierwszych symptomów:

  • nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
  • wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
  • częściowe przypalenie potrawy,
  • częściowe niedopiekanie,
  • piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
  • może zdarzyć się wybijanie korków.

Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?

Monitoruj przygotowywane wypieki i dania. W przypadku nierównomiernego pieczenia, przypaleń lub niedopiekania potraw, zwróć uwagę na stan grzałki - najpierw po schłodzeniu, a jeśli to nie pomoże, rozgrzej ją, włączając piekarnik.

Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.

Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?

  • może zwiększyć zużycie prądu,
  • niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
  • spadnie wydajność piekarnika,
  • wydłuży się czas pieczenia.

Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.




prowadzisz serwis
Prowadzisz serwis w branży RTV / AGD / IT? Poznaj naszą ofertę dla serwisów
Zobacz szczegóły
scroll top