Grzałka dolna do piekarnika De Dietrich
Indeks: 630-UK-0159Zamienniki:
Rola grzałki w Twoim piekarniku jest istotna.
Główną funkcją grzałki jest generowanie ciepła, które nagrzewa powietrze wewnątrz komory piekarnika. To jest nieodzowne w kontekście pieczenia, podgrzewania lub gotowania różnych potraw i ciast, które wymagają odpowiedniej temperatury.
Jeśli więc zależy Ci na doskonałych ciastach lub pieczeniach i chcesz aby były smaczne, równomiernie upieczone i świetnie wyglądały, zadbaj o stan grzałek piekarnika. Tylko wtedy osiągniesz zadowalające rezultaty kulinarne.
W większości dostępnych piekarników znajdziesz trzy rodzaje grzałek: górną, dolną i termoobiegu. Grzałki w piekarnikach, gdy są używane, osiągają bardzo wysokie temperatury, co może doprowadzić do ich zużycia i uszkodzenia. Pamiętaj, że zdiagnozowanie, czy to grzałka jest winna niedopiekania lub przypalania potraw, jest łatwe. Zakup nowej części nie obciąży zbytnio portfela, a sama wymiana jest łatwa do przeprowadzenia w warunkach domowych.
Sprawna grzałka, po nagrzaniu, żarzy się równomiernie i przybiera intensywną czerwoną barwę. W przypadku, gdy na powierzchni części zauważysz odkształcenia, dziury lub widoczny gołym okiem osad, są to potencjalne sygnały uszkodzenia, wymagające pilnej wymiany. Zauważanie tych uszkodzeń nie jest problematyczne, wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie przejrzeć.
Dla uniknięcia rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, zaleca się regularne sprawdzanie stanu grzałek, na przykład raz w roku.
Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?
Oto kilka pierwszych symptomów:
- nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
- wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
- częściowe przypalenie potrawy,
- częściowe niedopiekanie,
- piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
- może zdarzyć się wybijanie korków.
Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?
Obserwuj przygotowywane wypieki i dania. Jeśli zauważysz nierównomierne pieczenie, przypalenia lub niedopiekanie potraw, obejrzyj grzałkę - najpierw wystudzoną a jeśli to nie przyniesie odpowiedzi, rozgrzej ją, włączając piekarnik.
Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.
Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?
- może zwiększyć zużycie prądu,
- niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
- spadnie wydajność piekarnika,
- wydłuży się czas pieczenia.
Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.
Instrukcja wymiany: | Wymiana grzałki dolnej w piekarniku |
---|---|
Trudność naprawy: |
|
Indeks: | 630-UK-0159 |
Nazwa wolnorynkowa: | 97753150 |
Strona: | dolna |
Nazwa produktu: | Grzałka dolna |
Pasuje do marek: | De Dietrich, Arthur Martin |
Zobacz również: |