Zamienniki:
To dzięki grzałce Twój piekarnik może działać prawidłowo.
Ciepło generowane przez grzałkę jest niezbędne do podgrzewania powietrza w piekarniku. To jest niezbędne do właściwego pieczenia, podgrzewania i gotowania różnych potraw i ciast, które wymagają odpowiedniego stopnia temperatury.
Aby uzyskać doskonałe ciasta i pieczenie, regularnie sprawdzaj stan grzałek piekarnika. Równomierny proces pieczenia i atrakcyjny wygląd potraw zależą od ich efektywności.
Większość dostępnych na rynku piekarników posiada trzy grzałki: górną, dolną i termoobiegu. Gdy działają, rozgrzewają się do bardzo wysokich temperatur i są mocno narażone na zużycie oraz uszkodzenie. Zdiagnozowanie, czy to grzałka jest odpowiedzialna za niedopiekanie lub przypalanie potraw, jest stosunkowo proste. Kupno nowej grzałki to niewielki wydatek, a jej wymiana nie zajmie dużo czasu. Można z powodzeniem zrobić w warunkach domowych.
Jeśli grzałka działa prawidłowo, po nagrzaniu jej powierzchnia równomiernie żarzy się, osiągając intensywną czerwoną barwę. Jeśli na powierzchni grzałki pojawią się odkształcenia, dziury lub pęcherzyki widoczne gołym okiem, są to potencjalne sygnały uszkodzenia, które wymagają natychmiastowej wymiany. Rozpoznawanie tych uszkodzeń nie stanowi trudności, wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie obejrzeć.
Dla uniknięcia rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, zalecamy regularne sprawdzanie stanu grzałek, na przykład raz w roku.
Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?
Oto kilka pierwszych symptomów:
- nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
- wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
- częściowe przypalenie potrawy,
- częściowe niedopiekanie,
- piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
- może zdarzyć się wybijanie korków.
Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?
Obserwuj przygotowywane wypieki i dania. W przypadku nierównomiernego pieczenia, przypaleń lub niedopiekania potraw, sprawdź stan grzałki - najpierw po schłodzeniu, a jeśli to nie pomoże, rozgrzej ją, włączając piekarnik.
Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.
Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?
- może zwiększyć zużycie prądu,
- niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
- spadnie wydajność piekarnika,
- wydłuży się czas pieczenia.
Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.
Instrukcja wymiany: | Wymiana grzałki dolnej w piekarniku |
---|---|
Trudność naprawy: |
|
Indeks: | 713-AX-2109 |
Nazwa wolnorynkowa: | H3525160002 |
Długość: | 360 mm |
Szerokość: | 280 mm |
Moc: | 1200 W |
Strona: | dolna |
Szerokość kołnierza: | 22 mm |
Rozstaw złącz: | 23 mm |
Długość kołnierza: | 70 mm |
Głębokość zanurzenia: | 328 mm |
Numer oryginalny: | 10002996 |
Nazwa produktu: | Grzałka dolna |
Opinie:
Znowu mogę gotować i jeszcze zaoszczędziłam. Wymiana jest bardzo intuicyjna, każdy to zrobi. Zawsze lepiej wymienić jakąś część niż kupować cały sprzęt.
Klient ocenił produkt: Doskonale
W dobrej cenie jest też dobra jakość. Uwielbiamy domowe jedzenie, kuchenka teraz działa bez zarzutu. Trochę wysiłku i znowu w pełni sprawna kuchenka, posłuży kilka lat.
Moja kuchenka jest znowu na chodzie, super.