Kategorie części

Grzałka do piekarnika De Dietrich

Indeks: 629-RU-0329
gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka
(Produkt nie ma jeszcze oceny)
Produkt niedostępny ?
Zamienniki:
Grzałka dolna 1560W do piekarnika Fagor
Grzałka do piekarnika De Dietrich Grzałka do piekarnika De Dietrich
000
Dopasuj do urządzenia
Nie pasuje do Twojego sprzętu Zobacz części do Twojego sprzętu
Część pasuje do Twojego urządzenia. Zobacz inne pasujące części.
Opis produktu:

Grzałka jest kluczowym elementem Twojego piekarnika.

Ciepło generowane przez grzałkę jest niezbędne do podgrzewania powietrza w piekarniku. To jest konieczne do procesu pieczenia, podgrzewania lub gotowania różnych potraw i ciast, które przecież muszą być odpowiednio podgrzewane.

Jeśli zależy Ci na doskonałych ciastach i pieczeniach, nie zapomnij o regularnej kontroli stanu grzałek piekarnika. To decyduje o smaku, równomiernym upieczeniu i atrakcyjnym wyglądzie potraw.

W większości dostępnych piekarników znajdziesz trzy rodzaje grzałek: górną, dolną i termoobiegu. W trakcie użytkowania grzałki w piekarnikach osiągają bardzo wysokie temperatury, co zwiększa ryzyko ich zużycia i uszkodzenia. Sprawdzenie, czy to grzałka jest przyczyną niedopiekania lub przypalania potraw, jest łatwe do zrealizowania. Kupno nowej grzałki nie będzie dużym obciążeniem finansowym, a samodzielna wymiana jest możliwa do przeprowadzenia w warunkach domowych.

Prawidłowo funkcjonująca grzałka, po nagrzaniu, żarzy się równomiernie, uzyskując intensywną czerwoną barwę. Jeśli na powierzchni części występują odkształcenia, dziury lub pęcherzyki widoczne gołym okiem, są to potencjalne przyczyny uszkodzenia, wymagające natychmiastowej wymiany. Wykrycie tych uszkodzeń nie sprawia trudności; wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie obejrzeć.

Aby uniknąć rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, warto regularnie sprawdzać stan grzałek, na przykład raz w roku.

Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?

Oto kilka pierwszych symptomów:

  • nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
  • wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
  • częściowe przypalenie potrawy,
  • częściowe niedopiekanie,
  • piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
  • może zdarzyć się wybijanie korków.

Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?

Obserwuj przygotowywane wypieki i dania. W przypadku nierównomiernego pieczenia, przypaleń lub niedopiekania potraw, sprawdź stan grzałki - najpierw po schłodzeniu, a jeśli to nie pomoże, rozgrzej ją, włączając piekarnik.

Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.

Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?

  • może zwiększyć zużycie prądu,
  • niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
  • spadnie wydajność piekarnika,
  • wydłuży się czas pieczenia.

Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.




prowadzisz serwis
Prowadzisz serwis w branży RTV / AGD / IT? Poznaj naszą ofertę dla serwisów
Zobacz szczegóły
scroll top