Uwaga! Ten produkt wymaga dopasowania do urządzenia.
To dzięki grzałce Twój piekarnik może działać prawidłowo.
Główną funkcją grzałki jest generowanie ciepła, które nagrzewa powietrze wewnątrz komory piekarnika. Jest to konieczne do procesu pieczenia, podgrzewania lub gotowania różnorodnych potraw i ciast, które przecież muszą być odpowiednio podgrzewane.
Doskonałe ciasta i pieczenie wymagają właściwego funkcjonowania grzałek piekarnika. Dbaj o ich stan, aby cieszyć się smacznymi, równomiernie upieczonymi i estetycznymi potrawami.
Trzy grzałki – górna, dolna i termoobiegu – są standardowym wyposażeniem większości piekarników dostępnych na rynku. Gdy działają, rozgrzewają się do bardzo wysokich temperatur i są mocno narażone na zużycie oraz uszkodzenie. Jeśli masz wątpliwości, czy to grzałka powoduje niedopiekanie lub przypalanie potraw, możesz to łatwo zdiagnozować. Zakup nowej części również nie jest dużym wydatkiem a wymiana nie zajmie dużo czasu i z powodzeniem uda się w warunkach domowych.
Jeśli grzałka działa prawidłowo, po nagrzaniu jej powierzchnia równomiernie żarzy się, osiągając intensywną czerwoną barwę. Jeśli na powierzchni części występują odkształcenia, dziury lub pęcherzyki widoczne gołym okiem, są to potencjalne przyczyny uszkodzenia, wymagające natychmiastowej wymiany. Rozpoznawanie tych uszkodzeń nie stanowi trudności, wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie obejrzeć.
Aby uniknąć rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, warto regularnie monitorować stan grzałek, na przykład raz w roku.
Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?
Oto kilka pierwszych symptomów:
- nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
- wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
- częściowe przypalenie potrawy,
- częściowe niedopiekanie,
- piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
- może zdarzyć się wybijanie korków.
Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?
Monitoruj przygotowywane wypieki i dania. W przypadku nierównomiernego pieczenia, przypaleń lub niedopiekania potraw, zwróć uwagę na stan grzałki - najpierw po schłodzeniu, a jeśli to nie pomoże, rozgrzej ją, włączając piekarnik.
Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.
Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?
- może zwiększyć zużycie prądu,
- niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
- spadnie wydajność piekarnika,
- wydłuży się czas pieczenia.
Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.
Trudność naprawy: |
|
---|---|
Indeks: | 606-HD-0124 |
Długość: | 38 cm |
Moc: | 410 W |
Numer oryginalny: | AT6255772600 |
Nazwa produktu: | Grzałka |
Pasuje do marek: | Ariete |
Zobacz również: |
Opinie:
Wszystko zostało opisane jak to wymienić i już mam gotowe.
Najmilsza chwila poranka to omlety z mojej kuchenki.
Grzałka pasuje
Zawsze lepiej wymienić jakąś część niż kupować cały sprzęt. Lubię naprawiać a nie kupować kolejny sprzęt. Naprawa zajmuje chwilę a radość bezcenna.
Moja kuchenka jest znowu na chodzie, super. Wszystkie podzespoły są oryginalne. Mały wysiłek a kuchenka znowu posłuży nam kilka lat.
Grzałka powinna miec 230V 410w
Lubię naprawiać a nie kupować kolejny sprzęt.