Grzałka do piekarnika 76X4321 Brandt
Indeks: 732-EY-2284Zamienniki:
Rola grzałki w Twoim piekarniku jest istotna.
Kluczowym zadaniem grzałki jest wytworzenie ciepła, które ogrzewa powietrze w komorze piekarnika. Jest to niezbędne w procesie pieczenia, podgrzewania lub gotowania różnorodnych potraw i ciast, które muszą być przygotowywane w odpowiedniej temperaturze.
Doskonałe ciasta i pieczenie wymagają właściwego funkcjonowania grzałek piekarnika. Dbaj o ich stan, aby cieszyć się smacznymi, równomiernie upieczonymi i estetycznymi potrawami.
Trzy grzałki – górna, dolna i termoobiegu – są standardowym wyposażeniem większości piekarników dostępnych na rynku. W trakcie użytkowania grzałki w piekarnikach osiągają bardzo wysokie temperatury, co zwiększa ryzyko ich zużycia i uszkodzenia. Jeśli masz wątpliwości, czy to grzałka powoduje niedopiekanie lub przypalanie potraw, możesz to łatwo zdiagnozować. Zakup nowej części nie jest dużym wydatkiem, a wymiana grzałki nie zajmie dużo czasu, z powodzeniem uda się w warunkach domowych.
Jeśli grzałka działa prawidłowo, po nagrzaniu jej powierzchnia równomiernie żarzy się, osiągając intensywną czerwoną barwę. Jeśli na powierzchni grzałki pojawią się odkształcenia, dziury lub pęcherzyki widoczne gołym okiem, są to potencjalne sygnały uszkodzenia, które wymagają natychmiastowej wymiany. Zauważanie tych uszkodzeń nie jest problematyczne, wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie przejrzeć.
Aby uniknąć rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, warto regularnie sprawdzać stan grzałek, na przykład raz w roku.
Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?
Oto kilka pierwszych symptomów:
- nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
- wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
- częściowe przypalenie potrawy,
- częściowe niedopiekanie,
- piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
- może zdarzyć się wybijanie korków.
Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?
Monitoruj przygotowywane wypieki i dania. W przypadku nierównomiernego pieczenia, przypaleń lub niedopiekania potraw, zwróć uwagę na stan grzałki - najpierw po schłodzeniu, a jeśli to nie pomoże, rozgrzej ją, włączając piekarnik.
Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.
Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?
- może zwiększyć zużycie prądu,
- niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
- spadnie wydajność piekarnika,
- wydłuży się czas pieczenia.
Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.
Trudność naprawy: |
|
---|---|
Indeks: | 732-EY-2284 |
Numer oryginalny: | 76X4321 |
Nazwa produktu: | Grzałka |
Zobacz również: |