Kategorie części

Grzałka termoobiegu 1200W do piekarnika Bauknecht

Indeks: 728-LX-3407
gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka
(Produkt nie ma jeszcze oceny)
Produkt niedostępny ?
Zamienniki:
Grzałka termoobiegu 1200W do piekarnika Bauknecht
9336 Wyślemy jutro
Grzałka termoobiegu 1200W do piekarnika Bauknecht Grzałka termoobiegu 1200W do piekarnika Bauknecht
000
Dopasuj do urządzenia
Nie pasuje do Twojego sprzętu Zobacz części do Twojego sprzętu
Część pasuje do Twojego urządzenia. Zobacz inne pasujące części.
Opis produktu:

To dzięki grzałce Twój piekarnik może działać prawidłowo.

Ciepło generowane przez grzałkę jest niezbędne do podgrzewania powietrza w piekarniku. To jest niezbędne do właściwego pieczenia, podgrzewania i gotowania różnych potraw i ciast, które wymagają odpowiedniego stopnia temperatury.

Aby uzyskać doskonałe ciasta i pieczenie, regularnie sprawdzaj stan grzałek piekarnika. Równomierny proces pieczenia i atrakcyjny wygląd potraw zależą od ich efektywności.

Większość dostępnych na rynku piekarników posiada trzy grzałki: górną, dolną i termoobiegu. Gdy działają, rozgrzewają się do bardzo wysokich temperatur i są mocno narażone na zużycie oraz uszkodzenie. Zdiagnozowanie, czy to grzałka jest odpowiedzialna za niedopiekanie lub przypalanie potraw, jest stosunkowo proste. Kupno nowej grzałki to niewielki wydatek, a jej wymiana nie zajmie dużo czasu. Można z powodzeniem zrobić w warunkach domowych.

Prawidłowo działająca grzałka po nagrzaniu żarzy się równomiernie i osiąga czerwoną barwę.
W przypadku, gdy na powierzchni części zauważysz odkształcenia, dziury lub widoczny gołym okiem osad, są to potencjalne sygnały uszkodzenia, wymagające pilnej wymiany. Rozpoznawanie tych uszkodzeń nie stanowi trudności, wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie obejrzeć.

Dla uniknięcia rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, zalecamy regularne sprawdzanie stanu grzałek, na przykład raz w roku.

Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?

Oto kilka pierwszych symptomów:

  • nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
  • wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
  • częściowe przypalenie potrawy,
  • częściowe niedopiekanie,
  • piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
  • może zdarzyć się wybijanie korków.

Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?

Obserwuj przygotowywane wypieki i dania. W przypadku nierównomiernego pieczenia, przypaleń lub niedopiekania potraw, sprawdź stan grzałki - najpierw po schłodzeniu, a jeśli to nie pomoże, rozgrzej ją, włączając piekarnik.

Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.

Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?

  • może zwiększyć zużycie prądu,
  • niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
  • spadnie wydajność piekarnika,
  • wydłuży się czas pieczenia.

Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.




prowadzisz serwis
Prowadzisz serwis w branży RTV / AGD / IT? Poznaj naszą ofertę dla serwisów
Zobacz szczegóły
scroll top