Kategorie części
Grzałka termoobiegu 2100W do piekarnika Etna 28184 Grzałka termoobiegu 2100W do piekarnika Etna 28184
zamknij

Grzałka termoobiegu 2100W do piekarnika Etna 28184

Indeks: 732-HY-3429
gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka
(Produkt nie ma jeszcze oceny)
18900
czas dostawy
Wyślemy w poniedziałek
Odśwież czas dostawy
koszt dostawy
Dostawa od: 11,99 zł
Dowiedz się więcej

Uwaga! Ten produkt wymaga dopasowania do urządzenia.

Grzałka termoobiegu 2100W do piekarnika Etna 28184 Grzałka termoobiegu 2100W do piekarnika Etna 28184
18900
Dopasuj do urządzenia
Nie pasuje do Twojego sprzętu Zobacz części do Twojego sprzętu
Część pasuje do Twojego urządzenia. Zobacz inne pasujące części.
Opis produktu:

Grzałka odgrywa istotną funkcję w Twoim piekarniku.

Główną funkcją grzałki jest generowanie ciepła, które ogrzewa powietrze wewnątrz komory piekarnika, umożliwiając efektywne pieczenie potraw. Jest to niezbędne do pieczenia, podgrzewania lub gotowania różnych potraw i ciast, które przecież potrzebują odpowiedniej temperatury.

Jeśli zależy Ci na doskonałych ciastach i pieczeniach, koniecznie monitoruj stan grzałek w piekarniku. To decyduje o smaku, równomiernym upieczeniu i atrakcyjnym wyglądzie potraw.

Górna, dolna i termoobiegu to trzy rodzaje grzałek, które znajdziesz w większości piekarników dostępnych na rynku. W trakcie użytkowania grzałki w piekarnikach osiągają bardzo wysokie temperatury, co zwiększa ryzyko ich zużycia i uszkodzenia. Pamiętaj, że zdiagnozowanie czy to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedopiekanie lub przypalanie dań jest łatwe. Zakup nowej części również nie jest dużym wydatkiem a wymiana nie zajmie dużo czasu i z powodzeniem uda się w warunkach domowych.

Poprawnie funkcjonująca grzałka, kiedy jest nagrzana, równomiernie żarzy się, osiągając intensywną czerwoną barwę. W przypadku, gdy na powierzchni części zauważysz odkształcenia, dziury lub widoczny gołym okiem osad, są to potencjalne sygnały uszkodzenia, wymagające pilnej wymiany. Dostrzeżenie tych uszkodzeń nie jest kłopotliwe, wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie obejrzeć.

Aby uniknąć rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami możesz sprawdzać stan grzałek co jakiś czas, na przykład raz w roku.

Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?

Oto kilka pierwszych symptomów:

  • nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
  • wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
  • częściowe przypalenie potrawy,
  • częściowe niedopiekanie,
  • piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
  • może zdarzyć się wybijanie korków.

Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?

Obserwuj proces przygotowywania wypieków i dań. W przypadku nierównomiernego pieczenia, przypaleń lub niedopiekania potraw, sprawdź stan grzałki - najpierw po schłodzeniu, a jeśli to nie pomoże, rozgrzej ją, włączając piekarnik.

Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.

Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?

  • może zwiększyć zużycie prądu,
  • niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
  • spadnie wydajność piekarnika,
  • wydłuży się czas pieczenia.

Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.




prowadzisz serwis
Prowadzisz serwis w branży RTV / AGD / IT? Poznaj naszą ofertę dla serwisów
Zobacz szczegóły
scroll top