Lodówka z „no frost” – wady i zalety

katarzyna | 13 lutego 2017

Lodówki z systemem no frost to hit na rynku. W sumie trudno się dziwić, bo zastosowana w nich technologia stanowi prawdziwą rewolucję. Sprawdzimy dziś, czy na taką lodówkę rzeczywiście warto wydać więcej pieniędzy, niż na zwykłą? Jakie są zalety i wady tego rozwiązania?


System no frost – kontrola wilgoci w lodówce

Brak szronu wynika z tego, że urządzenie samoczynnie kontroluje poziom wilgoci w komorze. Gdy jest to konieczne usuwa wodę z wnętrza przy pomocy systemu wentylatorów i przewodów. Rozwiązanie to jest niezwykle skuteczne i eliminuje konieczność rozmrażania lodówki.

Większa szczelność

System no frost sprawia, że boki lodówki nagrzewają się. Ciepło w okolicy uszczelki nie wpływa na temperaturę wewnątrz komory. Sprawia jednak, że guma szczelniej przylega do ścianki i w dodatku wolniej się starzeje. Dzięki temu zapotrzebowanie lodówki na energię elektryczną jest znacznie mniejsze i dłużej zachowuje ona pełną sprawność.

Higiena

Zarówno szczelność, jak i stałe odprowadzanie nadmiaru wilgoci sprawiają, że w lodówce o wiele łatwiej zachować czystość. Na żywności i ścianach komór nie osadzają się krople wody, kurz ani inne pyły, dzięki czemu rzadziej będziemy musieli myć wnętrze lodówki i zmagać się z nieprzyjemnym zapachem.

Wysuszanie się produktów

System no frost nie jest jednak pozbawiony wad. Odprowadzanie wilgoci z komory oznacza również odprowadzanie wilgoci z jedzenia. W przypadku niektórych potraw i produktów stracą one niestety swoje walory. Wydaje się jednak, że ta drobna niedogodność nie jest w stanie przesłonić wszystkich wymienionych wyżej zalet.

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Najciekawsze artykuły