Lodówki z systemem No Frost to hit na rynku. Trudno się temu dziwić, bo zastosowana w nich technologia stanowi prawdziwą rewolucję. Sprawdzimy dziś, czy na taką lodówkę rzeczywiście warto wydać więcej pieniędzy, niż na zwykłą? Jakie są zalety i wady tego rozwiązania?
System No Frost – kontrola wilgoci w lodówce
Brak szronu wynika z tego, że urządzenie samoczynnie kontroluje poziom wilgoci w komorze. Gdy jest to konieczne usuwa wodę z wnętrza przy pomocy systemu wentylatorów i przewodów wymuszających obieg powietrza. Rozwiązanie to jest niezwykle skuteczne i eliminuje konieczność rozmrażania lodówki.
Większa szczelność
System no frost sprawia, że boki lodówki nagrzewają się. Ciepło w okolicy uszczelki nie wpływa na temperaturę wewnątrz komory. Sprawia jednak, że guma szczelniej przylega do ścianki i w dodatku wolniej się starzeje. Dzięki temu zapotrzebowanie lodówki na energię elektryczną jest znacznie mniejsze i dłużej zachowuje ona pełną sprawność.
Energooszczędność
Lodówka jest sprzętem, który dla prawidłowego działania musi być podłączony do prądu nieustannie – dlatego niezwykle istotnym przy jej zakupie aspektem jest poziom jej energooszczędności. Urządzenia posiadające system No Frost zazwyczaj oznaczane są najwyższymi klasami energetycznymi – nie bez powodu. Istotnie ma on pozytywny wpływ na zużycie prądu. Brak szronu osiadającego na ścianach komory sprawia, że wydajność chłodzenia jest na niezmiennie wysokim poziomie bez nadmiernego wykorzystania energii elektrycznej. Ponadto brak konieczności regularnego rozmrażania sprawia, że chłodziarka nie wykorzystuje dodatkowych pokładów energii do ponownego uruchomienia.
Higiena
Zarówno szczelność, jak i stałe odprowadzanie nadmiaru wilgoci sprawiają, że w lodówce o wiele łatwiej zachować czystość. Na żywności i ścianach komór nie osadzają się krople wody, kurz ani inne pyły, dzięki czemu rzadziej będziemy musieli myć wnętrze lodówki i zmagać się z nieprzyjemnym zapachem.
Wysuszanie się produktów
System no frost nie jest jednak pozbawiony wad. Odprowadzanie wilgoci z komory oznacza również odprowadzanie wilgoci z jedzenia. W przypadku niektórych potraw i produktów stracą one niestety swoje walory. Wydaje się jednak, że ta drobna niedogodność nie jest w stanie przesłonić wszystkich wymienionych wyżej zalet.