Piekarnik nie dopieka

katarzyna | 3 lipca 2017

Zdarza się, że wypieki po wyjęciu z pieca nadal są surowe, mimo pieczenia zgodnie z recepturą. Piekarnik nie dopieka z wielu przyczyn. Poniżej omówimy te, z którymi użytkownicy piekarników elektrycznych spotykają się najczęściej. Awaria urządzenia wcale nie musi oznaczać zakupu nowego.

Uszkodzona grzałka piekarnika

Problem z niedopiekaniem piekarnika może leżeć po stronie grzałki. Zarówno grzałka górna, dolna, jak i termoobiegu może odpowiadać za awarię. Uszkodzenie grzałki polega po prostu na jej przepaleniu. Jeśli grzałka zmieniła kolor (może mieć czarny nalot), a do tego czuć od niej spalenizną, to najprawdopodobniej będzie ją trzeba wymienić na nową. Na szczęście grzałkę górną czy dolną można dokupić w sklepie z częściami agd i wymienić we własnym zakresie. Aby się upewnić czy na pewno grzałka odpowiada za awarię, warto ją sprawdzić. Do tego celu przyda się miernik. Pomiar ciągłości obwodu jasno określi czy grzałka jest sprawna, czy uszkodzona. Dla bardziej zaawansowanych majsterkowiczów polecamy zbadanie oporności grzałki i porównanie ze znamionową. 

  piekarnik nie dopieka

Awaria wentylatora termoobiegu

Zadaniem wentylatora termoobiegu jest równomierne rozprowadzenie gorącego powietrza w komorze piekarnika. Dzięki czemu potrawy powinny piec się równomiernie z każdej strony. Jeśli piekarnik nie dopieka i wypieki zaraz po wyjęciu okazują się surowe z jednej strony, może to oznaczać, że termoobieg nie spełnia swojego zadania. Sprawdź, czy wentylator nie uległ uszkodzeniu. Zwróć uwagę zarówno na silnik jak i śmigło.

Niewłaściwa blacha do pieczenia

To, jak temperatura rozkłada się podczas pieczenia zależy jednak nie tylko od wentylatora czy grzałek, ale również od kształtu i rozmiaru blachy. Nie może być ani za cienka ani za gruba, ponieważ może to wpłynąć na problem z dopiekaniem wypieków. Obecnie można spotkać wiele blaszek różnego typu i naczyń żaroodpornych. Warto wybierać te z grubszym dnem, ponieważ są bezpieczniejsze do pieczenia. Silikonowe formy nie wszystkie nadają się do pieczenia w wysokiej temperaturze. Zapach gumy może przechodzić do potraw, co nie jest apetyczne i zdrowe.  

Uszkodzony czujnik temperatury/termostat

Każdy piekarnik wyposażony jest w czujniki w postaci termostatu i bezpieczników. Zadaniem czujnika temperatury jest określenie temperatury panującej wewnątrz komory pieczenia i przekazanie informacji do modułu sterującego. Jeśli uszkodzony czujnik przekaże błędną informację, temperatura w piekarniku może być za niska. Niestety skutkuje to niedopiekaniem potraw. 

Jeżeli termostat nie działa i nie jest w stanie załączyć grzałek w odpowiednich momentach, czyli wtedy, kiedy temperatura w piekarniku spadnie do zbyt niskiego poziomu, to piekarnik nie będzie dopiekał ciasta i innych potraw.

Uszkodzony przełącznik funkcji piekarnika

W niektórych przypadkach przyczyną niedopiekania potraw może być uszkodzenie przełącznika funkcji lub modułu sterującego piekarnika Dzięki ich prawidłowej pracy możliwe jest działanie grzałek, termoobiegu, samoczyszczenia itd. Jeśli któryś z tych elementów jest uszkodzony to przekaźniki nie będą w stanie przekazać napięcia do grzałek, które w konsekwencji się nie włączą.

Piekarnik nie dopieka z różnych przyczyn. Najczęściej są to uszkodzenia poszczególnych części, a nie elektroniki. W zaawansowanych modelach piekarników ciężko będzie naprawić elektronikę i sterowanie, niemniej uszkodzenia mechaniczne są jak najbardziej do naprawy. 

W przypadku piekarników gazowych zalecamy zachować szczególną ostrożność, ponieważ mamy kontakt z gazem. Majsterkowanie na własną rękę może doprowadzić do niebezpieczeństwa naszego i bliskich.

Zobacz nasze inne artykuły:

Odwiedź nasz sklep – części do piekarników

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 4.3 / 5. Liczba głosów: 33

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x