Jakie blachy do piekarnika elektrycznego?

katarzyna | 3 kwietnia 2019

Jeśli zastanawiasz się, jakie blachy do piekarnika elektrycznego pomogą Ci w stworzeniu ulubionych dań i wypieków, to już prawdopodobnie wiesz, że ich typ ma znaczenie. Przy zakupie piekarnika producenci zawsze dorzucają do zestawu ruszt oraz standardową blachę do pieczenia. Są to elementy uniwersalne, aczkolwiek nie do wszystkich dań sprawdzą się dobrze. Czas na przegląd blach, form oraz akcesoriów, które będą w stanie znacząco usprawnić pieczenie różnego rodzaju potraw. Przeczytaj, co oferuje rynek!

Blachy wsuwane do piekarnika

Chyba każdy w swoim życiu choć raz z takiej korzystał. Nadaje się zarówno jako podkładka, na której ułożysz wybrane przez siebie gotowe danie lub warzywa do upieczenia, jak i forma, na którą wylejesz ciasto. Te dołączane do piekarnika na ogół są dość płaskie i mało wygodne, jednakże w sklepach znaleźć można o wiele bardziej interesujące warianty. Na początek blachy do ciast warto pogrupować ze względu na materiał, z jakiego są robione:

  • Blachy aluminiowe – czyli te najbardziej znane, to dość ciężkie, grube i solidne blachy, których główną zaletę stanowi cena. Są one bowiem stosunkowo tanie oraz łatwo dostępne. Niestety do ich powierzchni lubią przywierać potrawy, których pozostałości trudno później usunąć. Ponad to muszą być smarowane tłuszczem lub wykładane papierem do pieczenia, aby nie przypalić jedzenia,
  • Blachy ceramiczne – są droższe, ale i poręczniejsze w użytkowaniu. Łatwiej się je czyści, a także mają o wiele dłuższą trwałość (nie rdzewieją),
  • Blachy stalowe – bardzo wygodne w konserwacji oraz ekonomiczne w użytkowaniu. Nie ulegają odkształceniu podczas pieczenia oraz świetnie przewodzą ciepło.

Blachy wsuwane do piekarnika mają także różne głębokości – do wypieków najlepiej nadadzą się takie o wysokości około 4-5 cm. Na pewno uda się przygotować w nich ciasto drożdżowe czy też szarlotkę oraz wyłożyć przygotowane wcześniej ciasteczka. Płaskie blachy sprawdzą się za to do pizzy. Pamiętaj także, że przygotowanie blachy do pieczenia będzie różnić się w zależności od materiału oraz wypieku, który masz w planach. Nie każda blacha wymaga smarowania masłem lub posypywania mąką, aby dobrze spełnić swoją rolę.

Wybór blachy do piekarnika

Formy do ciast

Nie da się ukryć, że pomimo wielu zalet, blachy aluminiowe do pieczenia nie nadadzą się do przygotowania babki piaskowej czy też keksu. Inne materiały są znacznie wygodniejsze. Na rynku znajdziesz jednak różnego rodzaju foremki do piekarnika, mające pomóc w nadawaniu ciastom preferowanego kształtu. Co więcej, znacząco przyspieszają proces krojenia i ułatwiają transport wypieków na imprezę. Zazwyczaj umieszcza się je na ruszcie. Wymieńmy więc kilka tych najpopularniejszych oraz najbardziej przydatnych w kuchni.

Rodzaje form:

  • Blachy do pieczenia z wyjmowanym dnem – mogą mieć różne kształty, np. koła (do tarty) czy też prostokąta. Dzięki temu, że boki można w każdej chwili oddzielić od spodu, świetnie sprawdzą się wtedy, kiedy ciasta nie da się pokroić wewnątrz formy. Dodatkowo ochronią brzegi blachy przed porysowaniem,
  • Formy z pokrywką – najczęściej pokrywka wykonana jest z plastiku, a więc nie nadaje się do pieczenia, ale znacząco ułatwi przeniesienie ciasta na przyjęcie czy też do lokalu,
  • Formy silikonowe do babeczek czy też różnego rodzaju ciast i potraw – to zdecydowanie najbardziej popularne w ostatnich latach formy. Są bardzo łatwe w czyszczeniu, jedzenie do nich nie przywiera i w momencie, w którym nie służą do pieczenia, mogą być wykorzystywane do mrożenia czy też jako zwyczajny pojemnik. Oferują mnogość różnych kształtów, a w dodatku są tanie i dostępne w praktycznie każdym sklepie.

W chwili obecnej właściwie każde z ciast posiada swoją własną, dedykowaną formę. Na półkach sklepowych znajdziemy więc blachy do wieńców, keksów, tortów, babek, magdalenek i tak dalej…

Wybór blachy do piekarnika
źródło: pinterest.com

W sklepach dostępne są również płaskie, okrągłe blachy do pizzy, które znacząco ułatwiają jej krojenie oraz mogą posłużyć jako podstawka do położenia na stół. Od lat do robienia różnego rodzaju zapiekanek, czy to makaronowych, czy też ziemniaczanych, używane są naczynia żaroodporne, które pozwalają na podglądanie procesu pieczenia. Niestety, ze względu na swoją wagę, łatwo je stłuc. Tak więc, jak widać, rynek oferuje mnogość różnych rozwiązań. Pieczenie jeszcze nigdy nie było takie proste! Jeśli więc zastanawiasz się, jakie blachy do piekarnika elektrycznego będą najbardziej odpowiednie, to zainwestuj w takie, które odpowiadają Twoim potrzebom. Wybierz tę idealną dla siebie i ciesz się pysznymi wypiekami. Powodzenia!

Zobacz inne nasze artykuły:

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 4.8 / 5. Liczba głosów: 6

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne Inline
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Będę wdzięczny za komentarze.x