Jak rozmrozić lodówkę?

aleksandra | 15 kwietnia 2021

Lodówka to jedno z najważniejszych urządzeń w każdym domu i oczywistym jest, że jeśli chcemy, aby poprawnie działała, to musimy o nią dbać. Jak? Na przykład co jakiś czas rozmrozić. To bardzo ważne, zwłaszcza w przypadku starszych urządzeń, które nie posiadają systemu NoFrost. Dlatego w dzisiejszym artykule opowiemy o tym, w jaki sposób skutecznie rozmrozić lodówkę.

Dlaczego trzeba rozmrażać lodówkę?

W lodówkach skraplanie się wody na tylnej ścianie komory to zjawisko całkowicie normalne. Jego występowanie jest związane z wymianą ciepła. Przykładowo – przy częstym otwieraniu drzwiczek chłodne powietrze ucieka na zewnątrz, a do środka dostaje się ciepłe. Wówczas zauważyć można spływające po ścianie z tyłu krople wody. Zjawisko to powinno jednak mieścić się w graniach normy. Dopuszczalna jest delikatna warstwa wilgoci lub kilka kropel wody.

Z biegiem czasu oczywiście woda ta zamienia się w lód, na co dodatkowo wpływa np. temperatura otoczenia. Jeżeli jest zbyt wysoka, to sprężarka pracuje dłużej, czego skutkiem może być pojawienie się lodu. Szczególnie w przypadku, gdy umieszczony na ściance odpływ zatka się resztkami jedzenia czy kamieniem – wówczas woda nie ma gdzie spływać i gromadzi się pod komorą na warzywa. Nagromadzony, zbrylony lód trzeba oczywiście usunąć. Zaleca się wykonywać taki proces przynajmniej raz na pół roku.

Jak rozmrozić lodówkę

Pamiętaj, że system NoFrost (czyli system automatycznego odszraniania) nie zwalnia z całkowitego zrezygnowania z rozmrażania lodówki. Nadal trzeba taki zabieg wykonywać, ale rzadziej – zwykle raz w roku w celach pielęgnacyjnych oraz higienicznych.

Od czego zacząć?

Pierwszy krok to przekręcenie termostatu na zero i wyłączenie urządzenia z prądu. Pamiętaj, że nie musisz obawiać się o szybkie rozmrożenie jedzenia, bo temperatura w chłodziarce nie podnosi się nagle, tylko urządzenie ogrzewa się stopniowo. Przygotuj też od razu stare ręczniki lub ściereczki, które ułożysz pod lodówką, żeby pochłaniały wypływającą wodę. Wyjmij półki, balkoniki oraz szuflady.

A co zrobić z produktami spożywczymi? Można na przykład użyć koca termicznego. Taki koc, a raczej folia, jest dwukolorowa – z jednej strony srebrna, a z drugiej złota. Kiedy używamy części złotej, wówczas koc zatrzymuje chłód, dlatego możemy zapakować do niego wszystkie produkty z lodówki i przez jakiś czas cieszyć się zachowaniem odpowiedniej temperatury. Zimą świetnie sprawdzi się również balkon, a latem – elektryczna lodówka czy torba termiczna.

Jak rozmrozić lodówkę

Jak rozmrozić lodówkę?

Po wyjęciu wszystkich produktów z chłodziarki i zamrażarki, musimy poczekać, aż lód się rozpuści. Możemy mu trochę pomóc i przy pomocy drewnianej łopatki delikatnie odsuwać go od obudowy. Nie należy zaś stosować ostrych narzędzi, które porysują lub całkiem zniszczą wnętrze komory. Nie można także odrywać lodu na siłę! To prosta droga, by uszkodzić podzespoły sprzętu i naruszyć jego powierzchnię.

Czy można przyspieszyć roztopienie lodu suszarką albo wrzątkiem? Teoretycznie tak, choć producenci tego nie zalecają. Po pierwsze dlatego, że wrzątek może zalać i uszkodzić inne podzespoły w lodówce. Suszarka natomiast jest niebezpieczna, bo jej kontakt z wodą może doprowadzić do porażenia prądem. W skrajnych przypadkach i przy zachowaniu pełnej odpowiedzialności można jednak z tego skorzystać.

Pamiętaj, żeby na bieżąco sprawdzać postęp rozmrażania, żeby w razie konieczności wytrzeć wyciekającą wodę. Jeśli lodu jest bardzo dużo, można na dnie komory ustawić płaskie naczynie (np. tacę). Cały proces odmrażania może trwać od kilkudziesięciu minut do nawet kilku godzin – w zależności od stopnia zamrożenia.

Czyszczenie lodówki

Kiedy chłodziarko-zamrażarka jest w trakcie rozmrażania, należy wyjąć wszystkie pojemniki i półki, a to dobra okazja, żeby je wyczyścić. W szczególności w rogach, gdzie przyklejają się stare resztki jedzenia. Gdy lód się już rozpuści, wytrzyj nadmiar wody i dokładnie wyczyść lodówkę. Możesz użyć do tego zwykłej szmatki lub gąbki z płynem do mycia naczyń, jeśli zabrudzenia są większe. Na rynku znajdują się również specjalne środki dezynfekujące, które pomogą pozbyć się bakterii.

Zanim ponownie podłączysz urządzenie do prądu, koniecznie sprawdź, czy zostało właściwie wysuszone i czy pod spodem oraz w okolicach przewodu nie znajdują się resztki wody. Dzięki temu unikniesz niepotrzebnej awarii.

Jak rozmrozić lodówkę



Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 7

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments