Dlaczego piekarnik przypala od spodu?

katarzyna | 25 października 2021

Dlaczego piekarnik przypala od spodu?

Jedną z często spotykanych usterek piekarników elektrycznych jest przypalanie od spodu wypieków. Problem ten nie zawsze musi wynikać z uszkodzenia samego urządzenia. Często jego przyczyną jest po prostu niewłaściwe użytkowanie. Poniżej omówimy kilka najczęściej spotykanych przyczyn problemu. Rozwiąż je, a Twój piekarnik znów zacznie piec tak, jak sobie życzysz.

Niewłaściwa blacha

Spalone od spodu potrawy czy wypieki mogą mieć związek z doborem blachy do pieczenia. Warto zwrócić uwagę na materiał wykonania – inaczej łapią temperaturę silikonowe foremki, a inaczej blacha emaliowana. Ta druga z kolei dłużej się nagrzewa i dłużej utrzymuje temperaturę. Blacha aluminiowa, która często używana jest w gastronomi też szybciej nagrzewa się, dlatego ostrożnie z temperaturą. Lepiej na początku obniżyć i w razie potrzeby zwiększyć w trakcie pieczenia.

Blachy do piekarników

Piekarnik-czyszczenie-parowe.-Jak-to-działa

Złe ułożenie blachy

Jeśli blacha jest umieszczona zbyt blisko grzałki to potrawa może się przypalić. W komorze piekarnika znajduje się kilka poziomów, co pozwala na dopasowanie stopnia upieczenia potrawy. Ustawienie blachy zbyt blisko dolnej grzałki może prowadzić do nadmiernego nagrzewania potrawy.

piekarnik przypala od spodu

Nieprawidłowe ustawienie temperatury

Piekarnik przypala od spodu w wyniku nieprawidłowego zadania temperatury. Jeśli korzystasz z termoobiegu i jednocześnie z obu grzałek to bardzo szybko osiągniesz zadaną temperaturę, dodatkowo gorące masy powietrza mogą przesuszyć wypieki. Włączony termoobieg sprawia, że wszystkie potrawy szybciej dochodzą w piekarniku.

Wady i zalety piekarnika z termoobiegiem

Uszkodzony termostat piekarnika

Jeśli temperatura wewnątrz piekarnika jest wyższa niż zadana to znak, że piekarnik przypala od spodu dosłownie wszystko, co włożymy. Uszkodzony termostat to najczęściej psujący się element obok grzałek. Awaria termostatu objawia się brakiem kontroli temperatury wewnątrz urządzenia zarówno gazowego, jak i elektrycznego. Na szczęście można go wymienić samodzielnie w zaciszu domowym.

W wielu modelach piekarników gazowych termostat jest regulowany i zakończony kapilarą. Rozciąga się go na żądaną długość, tak aby czujnik znajdował się wewnątrz komory piekarnika. W przypadku elektrycznych piekarników termostat jest niewielki i wystarczy wpiąć go do wtyczki. Jeszcze inną odpowiedzią na pytanie, dlaczego piekarnik przypala od spodu, jest zweryfikowanie, czy działa programator. Natomiast czy w komorze jest właściwa temperatura, sprawdzisz za pomocą termometru kuchennego.

Termostaty do piekarników

Jak działa piekarnik elektryczny?

Jak uniknąć przypalenia potraw od spodu?

Podczas przygotowywania i pieczenia posiłków, kluczowe jest rygorystyczne przestrzeganie kilku kluczowych zasad, aby efektywnie unikać jego przypieczenia. Przede wszystkim konieczne jest zachowanie proporcji, jakie zostały określone w przepisie – to one determinują czas pieczenia, który trzeba systematycznie kontrolować. Każde potrawa może ulec przypieczeniu, jeśli spędzi zbyt wiele czasu w piekarniku. Możliwe, że piekarnik przypala od spodu, ponieważ blacha z wypiekami ułożona jest za nisko. Nawet jeśli w tej sytuacji temperaturę piekarnika ustawimy tak jak nakazuje przepis, to tuż przy spodzie wypieku będzie ona znacznie wyższa. Następnym razem przełóż blachę wyżej. Najlepiej wypiekać ciasto na środkowej półce piekarnika. Nie zapomnij także o zabezpieczeniu formy – użyj papieru do pieczenia lub jeśli go nie masz to natłuść formę oliwą. Dzięki tym krokom wypieki nie będą przywierać, a właściwy czas pieczenia w odpowiedniej temperaturze uchroni je przed przypaleniem. Czasem pomimo zabezpieczenia formy papierem do pieczenia lub oliwą, to i tak nie jest to wystarczająca ochrona przed przypaleniem. Starego typu piekarniki gazowe wyposażone są w grzanie tylko od dołu, przez co nasze wypieki narażone są na większą temperaturę właśnie od spodu. Jest pewien sposób, który dodatkowo zabezpieczy wypieki przed spaleniem. Zanim umieścisz formę na blaszce w piekarniku, wystarczy posypać ją solą.

Piekarnik umożliwia szybkie i zdrowe przygotowywanie posiłków. Dlatego ważne jest, aby znaleźć przyczynę przypalania wypieków. Najczęściej to użytkownik jest odpowiedzialny za to, umieszczając blachę zbyt blisko grzałki. W przypadku starszych urządzeń przyczyną przypaleń mogą być uszkodzone elementy np. termostat. Wymiana tych części pozwala pozbyć się problemu.

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 4 / 5. Liczba głosów: 32

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne Inline
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Będę wdzięczny za komentarze.x